CrematoriaNieuws

50 euro meer voor een crematie in het crematorium van Hasselt

©Adobe Stock Licentie

Een crematie in het Hasseltse crematorium zal voortaan 50 euro meer kosten. Deze tariefwijziging is het gevolg van de gestegen energieprijzen, aldus schepen Frank Dewael van Open Vld. Het crematorium, dat volledig in handen is van de stad Hasselt, is het laatste van alle Vlaamse crematoria dat een prijsverhoging doorvoert.

Vanaf 1 januari 2024 zal de kostprijs voor de crematie van een volwassene met 50 euro stijgen, zowel voor Hasselaren als niet-Hasselaren. Het tarief voor de crematie van een kind blijft ongewijzigd. Ondanks deze prijsaanpassing blijft het Hasselts crematorium nog steeds een van de voordeligste opties in Vlaanderen.

Volgens schepen Dewael zijn de tarieven sinds 2011 ongewijzigd gebleven. Tijdens het zwaarste deel van de energiecrisis kon het crematorium dankzij vaste contracten voor gas en elektriciteit stabiele prijzen hanteren.

Echter, deze contracten liepen eind 2023 af en binnen de nieuwe contracten stegen de kosten voor elektriciteit met twee keer en die voor gas zelfs met vier keer. Hierdoor nemen de kosten per crematie gemiddeld met 50 euro toe. De stad heeft er bewust voor gekozen om alleen deze meerkosten door te berekenen en houdt op langere termijn wel rekening met een mogelijke jaarlijkse indexering.

Om energiekosten te besparen, zal het Hasselts crematorium onderzoeken hoe ze de efficiëntie kunnen verbeteren. Dit omvat het vervangen van halogeenverlichting door energiezuinige LED-verlichting, evenals het installeren van meer zonnepanelen op het dak en het optimaliseren van het crematieproces zelf om het gasverbruik te verminderen.

Na de prijswijziging zullen de tarieven voor Hasselaren die gecremeerd worden op een weekdag 500 euro bedragen en tijdens het weekend 580 euro. Voor niet-Hasselaren zijn deze tarieven respectievelijk 540 en 630 euro. De prijs voor kinderen tot en met 12 jaar blijft ongewijzigd op 75 euro.

Het crematorium Hasselt heeft dus besloten om de gestegen energiekosten door te berekenen in de nieuwe tarieven, maar blijft desondanks een betaalbare optie voor crematies in Vlaanderen. De stad onderneemt ook stappen om energie-efficiënter te worden en zo verdere kostenbesparingen te realiseren.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria