Crematorium Aalst

Crematorium Aalst

Dat het nieuwe crematorium van Aalst, dat al lang gepland is, ruime media aandacht krijgt is niets nieuws. De website architectura schrijft over dit nieuwe crematorium en hoe dit nieuwe crematorium duurzaam en functioneel zal worden.  We geven enkele citaten van het artikel mee:

Kees Kaan en Vincent Panhuysen maakten het ontwerp van het toekomstige ‘Crematorium Aalst’. Dat komt op de Siesegemkouter maar zal afgezonderd worden van het eveneens op de Siesegemkouter geplande bedrijventerrein. Omzoomd door heesters en bomen vormt het crematorium een domein waar een eigen sfeer gecreëerd zal kunnen worden. Het gebouw op zich zal afgeschermd worden door een haag. Belangrijk voor een crematorium is natuurlijk dat het een zekere rust uitstraalt.”

“Het crematorium wil functioneel zijn in al haar facetten. Alles staat daarom in functie van het moment van de rite. Een emotionele gebeurtenis voor de bezoekers die het best plaats vindt in een eenduidig en ingetogen gebouw. De materialen zijn daarom sober maar niet somber. Het gebouw ensceneert het licht en het zicht en schept daarmee vanzelfsprekende en neutrale ruimten waarin verschillende culturen en religies zich op hun gemak voelen en zich kunnen concentreren. De architectuur is ook nagenoeg onzichtbaar en het materiaalgebruik uniform. De beleving van de verschillende ruimten wordt met name bepaald door de mate van openheid die is afgestemd op het moment van de rite. In de ruimtes voor de plechtigheid is er alleen nog het spel met daglicht waarmee de ruimtelijke beleving volledig is gericht op introspectie.”

Lees het volledige artikel

Deel dit!

Plaats een reactie