DiscussiesNieuws

Afschaffing vestigingswet begrafenisondernemer: hoe kan de consument kwaliteit blijven vinden?

De afschaffing van de vestigingswet doet veel stof opwaaien onder begrafenisondernemers.  Het is het gespreksonderwerp bij velen die elkaar ontmoeten in crematoria of bij onderlinge gesprekken.  Is het afschaffen voor ons beroep wel zo’n goed idee?

Vandaag wordt de uitvaartsector en het beroep van begrafenisondernemer steeds vaker in een slecht daglicht geplaatst.    “Een uitvaart kost veel geld”. Eén van de typische dingen die een begrafenisondernemer naar zijn hoofd krijgt.  In vergelijking met Nederland, zijn we spotgoedkoop.  Gemiddeld 3.500 euro goedkoper per uitvaart in België.

 

Onze consument gaat het voelen?

De afschaffing van de vestigingswet zou de consument niet mogen voelen.  Toch vrezen velen ervoor.  Mensen zonder ervaring, zonder diploma wagen zich nu al op de Belgische markt.  Hoe kunnen die mensen onze consument degelijke kwaliteit bieden, wanneer men geen ervaring heeft en er zomaar aan begint.

Wellicht geldt dit ook voor andere beroepen waarvan de wet wordt aangepast.  Maar in ons vak, is men met mensen bezig en werkt men enkel met mensen.  Hoe kan men kwaliteit bieden wanneer er geen ervaring is?  Hoe dan ook gaan er fouten gebeuren, puur en alleen al omdat er geen kennis is.

Aan de andere kant gaan zij die jaren ervaring hebben, diploma’s hebben, daar de dupe van zijn?  Of komt de consument na nare ervaringen toch terug naar hen?  Zal ervaring en kwaliteit boven drijven?  Wellicht wel.  En maar goed ook.  Want onze consument verdient kwaliteit, zeker wanneer men iemand dierbaar verliest.

 

Jarenlange ervaring en diploma’s is de enige garantie op kwaliteit

Wie de proef op de som neemt: diploma’s en jarenlange ervaring, is de enige garantie op kwaliteit.  Het vak uitoefenen zonder er eerst jaren in te hebben gewerkt en elk onderdeel van het beroep gezien te hebben, vraagt om fouten.  En de consument kan maar één persoon per keer begraven.  Indien de consument dan met een slecht gevoel achterblijft, is dat er één te veel.

Waarna de uitvaartsector nogmaals met een slechte naam achterblijft.  In Nederland krijgt de uitvaartsector ook rake klappen.  Er worden zelfs boeken gepubliceerd voor de consument hoe men heel goedkoop een begrafenis kan regelen en laat de consument achter met het gevoel dat elke begrafenisondernemer iemand is die je wil oplichten.  Wat absoluut niet zo is.

Er is sprake van een keurmerk voor de Belgische begrafenisondernemers.  De vraag is dan, gaat onze consument kijken naar een keurmerk, indien men plots geconfronteerd wordt  met een overlijden?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies