De afschaffing van de vestigingswet voor de begrafenissector lokt vele negatieve reacties uit op sociale media.

Op onze Facebookpagina werd erg negatief gereageerd op het artikel dat de vestigingswet van voor ons van afgeschaft wordt vanaf 2018. Ook vanuit Nederland, het land dat al jaren met deze wetgeving moet leven.  Een Europese regel waarmee niet zoveel begrafenisondernemers blij zijn.

Reacties zijn duidelijk: waarom werd dit niet tegengehouden?

Men stelt zich de vraag waarom dit niet is tegengehouden in overleg met de overheid.  Door dit in Nederland toe te laten heeft men een massale toename van het aantal begrafenisondernemers zonder ervaring gezien.  Het werd er zelfs aangemoedigd om begrafenisondernemer te worden vanuit bepaalde instanties.

Nu verwacht men ook in België een wildgroei van het aantal begrafenisondernemers zonder ervaring, zonder diploma.  Wat kan dit als logisch gevolg hebben?  Een ambacht die in de ogen van de consument minder kwalitatief gezien wordt?  Een prijzenoorlog?

©Christophe Bruyneel

Faillissementen onvermijdbaar?

Faillissementen van zij die er niet in slagen en misschien toch investeringen gedaan hebben?  Want het mes snijdt langs twee kanten.  Niet enkel kan het zijn dat de consument hiervan de dupe wordt, ook zij die de stap zonder ervaring zetten, kunnen eronderdoor gaan.  Dat is iets wat toch onderstreept moet worden, als we de reacties op onze social media mogen aantonen.

Men had evengoed een wetgeving kunnen opmaken waarbij andere Europeanen in België bepaalde beroepen niet zomaar mogen uitvoeren.  Toch niet zonder diploma of ervaring in België.  Enkel dan kan men kwaliteit leveren.

Zijn er überhaupt wel voordelen voor de consument?

Of deze regelgeving goed kan zijn voor de consument is de vraag.  Men krijgt misschien goedkopere begrafenisondernemers die werken tegen lage prijzen maar dan absoluut geen kaas hebben gegeten van hoe het moet.  Van hoe het gedaan moet worden.  Want, dit is een detailsector.  Je bent met mensen én overledenen bezig, met belangrijke scharniermomenten in een mensenleven.  Onbegrijpelijk dat men hieraan zo weinig belang hecht.  Indien dan geen kwaliteit geleverd wordt, is dit nefast voor de hele uitvaartsector.  De ene maakt het voor de andere kapot.

Waarom heeft men een opleiding gevolgd, zo reageert men

Daarnaast zijn er ook reacties die gaan over de opleiding die men jaren heeft moeten volgen om toch maar als zelfstandige te kunnen starten.  Al deze tijd en moeite is dan verloren geweest?  Waarom moest men dit dan volgen?  Aan de ene kant, je hebt de juiste opleiding gevolgd, aan de andere kant, praktijkervaring is toch een must, hoe je het draait of keert.

Gaat het zover komen als in Nederland?

De vraag is, en sommigen zijn ervan overtuigd, of het in ons land ook zo’n vaart zal lopen als in Nederland?  Gaat de wildgroei aan begrafenisondernemers overwaaien?  Nederland heeft het met de honderden zien groeien, honderden begrafenisondernemers.  Onvoorstelbaar.  Toch is het zo.  Vanaf 2018.

Niet enkel in de begrafenissector kampt met deze problematiek.  Ook andere sectoren kwamen deze week in media hun verhaal doen.  Dit is nefast voor vele sectoren.  Men komt op de proppen met keurmerken, maar of dat veel gaat helpen, is eveneens de vraag.  Wie deelt deze keurmerken uit en zijn deze keurmerken overtuigend genoeg voor de consument?

 

Deel dit!

1 reactie

  1. Dit besluit heeft, zoals elk besluit, voor- en nadelen, afhankelijk ook hoe we er mee omgaan.
    Het is alleszins een kans om een veelzijdige vorming, uitwisseling en ontmoeting mogelijk te maken voor vouwen en mannen die beroepsmatig families bijstaan tussen dood en uitvaart. Kwaliteit zal op termijn altijd boven drijven. In Vlaanderen is er nood en voldoende interesse voor een dergelijke ontmoeting- en verdiepingsruimte.
    Tjeu Leenders, bezitter diploma begrafenisondernemer en 20 jaar ervaring in familiebegeleiding tussen dood en uitvaart.

Plaats een reactie