Bij goedkope begrafenissen, is er vaker geweld te melden in Nederland.  Dat schrijven verschillende Nederlandse maar ook Belgische media deze week.  Of de goedkope begrafenissen er iets mee te maken hebben, blijkt een goede vraag.

De situaties die begrafenisondernemers tegenkomen, variëren van families die onderling met elkaar op de vuist gaan tot uitvaartondernemers die bedreigd worden.  Onlangs werd er al agressietrainingen gegeven aan begrafenisondernemers die soms met die materie te maken krijgen.

Tijdens begrafenissen kunnen de emoties hoog oplopen, zegt een begrafenisondernemer. “Je ziet bijvoorbeeld dat er familieleden komen waar al jaren geen contact mee is geweest, of minnaressen die toch even afscheid willen nemen. Dat kan behoorlijk uit de hand lopen.”

Begrafenisondernemers krijgen soms op voorhand de opdracht van familie om een specifiek familielid of bekende te weigeren. “Als die dan toch op komt dagen, dan wordt de uitvaartverzorger soms bedreigd of nog erger.”

“Een uitvaartverzorgster vertelde dat een familie haar vroeg om de urn van hun moeder in de boom te hangen, zodat ze dichtbij de vogeltjes kon zijn. Dat weigerde ze te doen en toen werd ze tegen de vlakte geslagen, knock-out.”

“Ik kom het steeds vaker tegen. Niet alleen tegen de uitvaartverzorgers, maar ook families onderling. Zo gaan ze soms met elkaar op de vuist op de parkeerplaats, terwijl de rouwauto aan komt rijden”, vertelt een andere begrafenisondernemer.

Is dit in België ook zo?  Er wordt wel eens gevraagd om een persoon te weigeren op een uitvaart, maar als begrafenisondernemer heeft men geen weet hoe een persoon eruit ziet.  Het vormt een hele uitdaging om mensen te weigeren tijdens een uitvaart.

Deel dit!

Plaats een reactie