Begrafenisondernemers kunnen komende maand een agressietraining volgen in Amsterdam. Dat is zeker geen overbodige luxe, zegt begrafenisondernemer Jan Jaap Palma. Hij moet wekelijks een ruzie proberen te sussen.  Dat schrijft rtlnieuws.nl op de website.

Doodsbedreigingen, agressie en geweld. Palma en zijn collega’s hebben er steeds vaker mee te maken. Ze doen vooral budgetuitvaarten. “Dus hebben we soms met een bepaald slag mensen te maken. Ze communiceren anders. Zeggen meteen wat ze vinden. Dat kan heel dreigend overkomen.”

Vaak loopt het uit de hand doordat een familielid ruzie heeft met een ander familielid. Palma: “Wij moeten dan vaak tussen beide komen om te sussen en dat kan erg zwaar zijn.

Wij zijn vaak de boodschapper. Wij moeten bijvoorbeeld mensen die niet uitgenodigd zijn wegsturen uit de aula. Dat gaat gepaard met heftige emoties en leidt vaak tot agressieve reacties.”

‘Kop van romp slaan’
Het werk wordt er voor de uitvaartondernemer niet leuker op. Zo was Palma laatst bij een familie in Amsterdam. De kinderen van de overledene hadden ruzie met elkaar. “De middelste betaalde de begrafenis, dus daar moesten wij naar luisteren. Maar dat konden de andere kinderen niet hebben. Ze bedreigden ons.”

‘Ik haal mijn moeder zelf wel uit de koeling’, kreeg Palma naar zijn hoofd. En: ‘Ik kom bij je langs. Dan merk je wel wat er gaat gebeuren.’

Maar het kan nog erger. Een potentiële klant werd onlangs kwaad op Jan Jaap Palma omdat zijn prijs hoger lag die dan van de concurrent. De man dreigde de uitvaartondernemer ‘z’n kop van z’n romp te slaan’ en ‘hem aan te rijden als hij over het zebrapad zou lopen’.

De uitvaartonderneming van Palma biedt trouwens al geen rouwstoet meer aan. “Mensen hebben niet meer het respect om te stoppen.”

bron: http://www.rtlnieuws.nl/

Deel dit!

Plaats een reactie