De asverstrooiing, misschien één van de meest gevraagde asbestemmingen in ons land.  In vele gemeenten of steden wordt de asverstrooiing toegepast door het gemeente- of stadspersoneel.  Deze week kwam er een verhaal van de gemeente Hoegaarden in de media.  Daar werd de asverstrooiing uitgevoerd door een grafmaker met een fluovest aan.

Familieleden van de overledene reageerde verbolgen dat de as werd verstrooid door een grafmaker die een fluovest aan had.  De familie was gemeenteraadslid van Hoegaarden en liet de asverstrooiing stopzetten.  De verstrooiing werd vervolgens afgewerkt door de begrafenisondernemer.

Wat is het meest aan te raden, de asverstrooiing laten uitvoeren door gemeentepersoneel of de begrafenisondernemer?

 

Deel dit!

2 reacties

  1. In Nederland wordt de asverstrooing door het personeel van het crematorium naar keuze – in aan- of afwezigheid van de familie- gedaan, of de familie doet het zelf. Net als het zelf laten zakken van de kist, of het scheppen van wat aarde in het graf, dit kunnen voor de familie allemaal betekenisvolle laatste handelingen zijn voor het afscheid nemen. Uiteraard zijn enkele instructies vooraf wel gewenst om het in goede banen te leiden, maar het feit dat men een keuze heeft om de laatste plechtigheid naar eigen voorkeur in te vullen is vaak heel waardevol.

Plaats een reactie