handen-overledeneEen Australische VZW wil ‘non-profit’ uitvaarten aanbieden aan de gemeenschap.  De uitvaart en het afscheid nemen ‘terug geven’ aan de familie, nabestaanden, de gemeenschap.  Op zich geen slecht idee en met goede bedoelingen, toch is dit in de praktijk niet altijd even eenvoudig.

We zien in dit korte fragment (onderaan) hoe deze VZW een uitvaartondernemer wil aantrekken en hem wil betalen in loondienst en een eigen lijkwagen wil aanschaffen.  Dit is hoe jaren geleden uitvaarten werden uitgevoerd, door de gemeenschap.  De buren zorgde mee voor de overledene en brachten eten voor de rouwenden.

Echter zal de wet niet altijd alles toelaten om zelf uit te voeren.  Het is net vanuit die wetgeving en de jarenlange ervaring van de gemeenschap, dat het beroep van begrafenisondernemer geboren is.  Eerst met schrijnwerkers die zelf kisten maakte, tot een volledige dienstverlening vandaag.

Net daarmee heeft men in dit filmpje een probleem.  Het kost geld.  Uiteraard is het zo, dat alles wat men vandaag doet of nodig heeft, geld kost.  Dit zowel voor een dienst als een product.  Een brood krijg je ook niet zomaar.  Een grafkist dus ook niet.  Met een vliegtuig vliegen, deze dienst kost ook geld.  Het is dus opmerkelijk dat een uitvaart niets mag kosten.

Afscheid nemen kan men uiteraard vandaag ook bij een uitvaartondernemer.  De overledene in de kist zien liggen, bloemen leggen, de kist mee sluiten.  Het kan vandaag ook bij de gewone begrafenisondernemer.  Naast het persoonlijk afscheid nemen van de overledene, zijn er altijd kosten, de kist, het vervoeren, de crematie…  Het kost geld, ook voor deze VZW.

Dat men steeds persoonlijker afscheid wil nemen en zal nemen, is een feit.  Een goede begrafenisondernemer zal de nabestaanden hierin helpen en bijstaan.  De vraag is enkel of deze VZW in Australië op non-profit kan blijven bestaan.  Externe producten, diensten en iemand in loondienst, kost geld.

Tender Funerals from Tender Funerals on Vimeo.

Deel dit!

Plaats een reactie