ControleartsCrematoriaNieuwsWetgeving

Bart Somers wil kost tweede artsencontrole niet aan nabestaanden doorrekenen

©Adobe Stock Licentie

De nabestaanden moeten volgens Bart Somers niet opdraaien voor de kosten van de tweede artsencontrole wanneer men kiest voor crematie.  Deze dokter komt controleren of het wel degelijk om een natuurlijke dood gaat, alvorens er gecremeerd wordt.

Strijdig met de menselijke waardigheid

Volgens Bart Somers is deze nieuwe stelling: “strijdig met de menselijke waardigheid”. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Katrien Schryvers.

Bepaalde gemeenten willen deze kost niet meer dragen, wanneer nabestaanden kiezen voor crematie.  Ze wilde de kost liever naar de nabestaanden doorsluizen.  Daarnaast wordt dit ook als een administratieve last gezien, voor de gemeenten.

Zoeken naar een oplossing

Bart Somers gaat op zoek naar een oplossing over deze materie.  Bij een overlijden moet een arts de doodsoorzaak vaststellen. Bij een crematie is wettelijk een tweede medisch onderzoek nodig. Die extra controle is nodig om zeker te zijn dat er geen sprake is van een verdacht overlijden. Eens een lichaam gecremeerd is, is het moeilijk om nog een gerechtelijk onderzoek te starten. Die extra medische controle gebeurt door een arts die door de betrokken gemeente is aangesteld. 

Gemiddeld 75 euro per vaststelling

Maar niet alle gemeenten zijn even blij met die procedure. Zij draaien namelijk op voor de kosten van dat tweede onderzoek. Volgens Vlaams parlementslid Katrien Schryvers rekenen artsen gemiddeld 75 euro aan en kost het de gemeenten samen meer dan 4 miljoen euro op jaarbasis. En omdat het aantal crematies stijgt, zal dat cijfer nog toenemen.

De kost opnemen in de totale kost voor een crematie

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) heeft eerder al gesuggereerd om de kosten voor het tweede onderzoek op te nemen in de totale prijs van een crematie. Dat zou crematies wel iets duurder maken.  Maar hoe gaat men dat concreet doen?   Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil echter niet dat de kosten worden doorgerekend aan de nabestaanden. “Dat is strijdig met de menselijke waardigheid”, zegt hij.  “Als mensen overlijden, of ze nu lang of niet lang in onze gemeenten gewoond hebben, kunnen we hen niet met een extra factuur opzadelen”.

Buurlanden hebben geen tweede controledokter

De Open Vld-minister heeft wel begrip voor het feit dat gemeenten spreken van een “administratieve last” en gaat op zoek naar een oplossing. De tweede controle gewoon afschaffen, is volgens Somers ook niet zonder risico omdat “het bewijzen van een verdacht overlijden dan veel moeilijker wordt”.  Hoewel in andere buurlanden er geen sprake is van een tweede dokter bij crematie.  Daar stelt een arts het overlijden vast, wanneer het niet-natuurlijk is, verwittigd de eerste arts de politie.  In Nederland bestaat zo’n controlearts niet.

Bron: hln.be en eigen redactie

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *