Op verschillende uitvaartmedia, internationaal, lopen er diverse discussies.  Waaronder dit onderwerp: moeten begrafenisondernemers naast uitvaarten voor mensen ook dierenuitvaarten verzorgen?  De meningen lopen erg uit elkaar.  Er zijn er die vinden dat de mens boven een dier staat en die het absoluut gescheiden willen houden.

Maar, er zijn er ook die het wél willen combineren om extra inkomen te genereren en omdat elk levend wezen een waardig afscheid verdient.  Zo ook dus het huisdier.  Hoe zou men er in de Benelux naar kijken?  Uitvaarten van mensen en dieren combineren?  Het grote verschil tussen een uitvaart van een dier en een mens is eigenlijk de crematie.

Er zijn privé crematoria voor dieren in België.  Maar voor de mens mag er in België geen crematie privé gebeuren.  Toch niet binnen de Belgische landsgrenzen.  Geen enkel crematorium in België is in handen van één of ander bedrijf.  Het is gebouwd met geld van de overheid en wordt ook volledig uitgebaat door de overheid in de vorm van een Intercommunale samenwerking van lokale gemeenten of steden.

Dat staat zo in de wet.  Puur praktisch gezien is een crematie voor een dier wel privé mogelijk en voor de mens niet.  Verder kan men in een funerarium misschien moeilijk begroetingsmogelijkheden combineren voor mensen als voor dieren?  Moet men er extra of bijkomstig materiaal voor aanschaffen, als begrafenisondernemer?

Een koeling heeft elk funerarium.  Dus, daar kan het perfect in samenlopen. De vraag is, of de consument bij een gewone begrafenisondernemer zal langsgaan om een uitvaart voor dieren te regelen?  Wat als deze begrafenisondernemer zijn of haar handen vol heeft met uitvaarten voor mensen?  Dan nog dieren erbij nemen?

Het zijn maar enkele vraagtekens bij de combinatie van een uitvaart voor mens en dier.  Misschien in andere landen, misschien ook hier.  De tijd zal het uitwijzen, maar van één ding mag men zeker zijn.  Het huisdier zal zijn eigen uitvaart steeds vaker krijgen, die markt groeit en zal blijven groeien.

foto: petbucket.com

Deel dit!

Plaats een reactie