begrafenisondernemers en stressBegrafenisondernemers hebben soms stress.  Je leest het internationaal op verschillende websites en  in sectorbladen.  Zo was er onlangs een nieuwsbericht te lezen op een Duitse website.  Deze website praat over de uitvaartsector en gaf wat aandacht aan het beroep op zich.  Zoals geen ander weet een begrafenisondernemer dat hij op elk moment opgeroepen kan worden.  Dit maakt het moeilijk om dingen te plannen en soms brengt dit frustratie met zich mee.  Je hebt voor het beroep gekozen, maar toch kan je jezelf soms ergeren.

We geven een stukje van het Duitse verhaal mee, het gaat over begrafenisondernemers en het fenomeen ‘Burnout’:

Het is vrijdagmiddag. Begrafenisondernemer Heinrich M. zit in zijn kantoor. Een week van regelen, stress en begrafenissen liggen achter hem. Hij wil meer tijd doorbrengen om de boekhouding op orde te brengen, hij heeft het veel te lang opzij laten liggen. Vervolgens naar het einde van de dag op een diner met vrienden, gaat plotseling de telefoon over. Hij wordt onmiddellijk gevraagd voor een overlijden in het naburige dorp. Tijd om tot rust te komen, aan tafel bij vrienden is er niet. Hij verlaat het restaurant, rijdt in plaats daarvan, naar zijn rouwcentrum.  Met een wrang gevoel bij andere belangrijke dingen in zijn leven, zoals zijn privé leven. Nogmaals voelt de steek in zijn borst, waarschijnlijk omdat hij vandaag amper geslapen heeft. Hij had geen tijd

Het leven is moeilijk te plannen 

Zoals Heinrich M. zijn er vele begrafenisondernemers.  Het leven is moeilijk te plannen, je moet voortdurend beschikbaar zijn om de dood te dienen en onder rouwenden aanwezig te zijn.  Dit maakt het moeilijk.  Deze symptomen van uitputting, andere aandoeningen en chronische stress kunnen lijden tot depressie. De moderne geneeskunde bedacht de term “Burnout” voor dit verschijnsel. Maar wat schuilt er precies achter dit woord? Hoe kan men dit voorkomen en valt het beroep van begrafenisondernemer onder de risico beroepsgroepen?

Prikkelbaarheid en slaapstoornissen, een stap richting depressie?

Uit onderzoek bij verschillende begrafenisondernemers in Duitsland, is prikkelbaarheid en slaapstoornissen een van de eerste tekenen naar een “Burnout”.  Wat blijkt is dat deze symptomen vaak niet serieus genoeg genomen worden, het wordt vaak gezien als een deel van het beroep.  Misschien is het dat ook?  Vervolgens merkt het onderzoek op dat men zich isoleert en minder met familie en vrienden omgaat.  Men voelt zich machteloos.  In het ergste geval zakt men in elkaar omdat men te weinig onspanning zoekt, een echte “Burnout”.

Onderzoek binnen kleinere begrafenisondernemingen

Het onderzoek heeft het vooral over kleine bedrijven die vaak geen personeel in dienst hebben of niet kunnen nemen.  Het beroep is zo onvoorspelbaar, omdat men als kleine begrafenisondernemer niet zo gemakkelijk iets plannen kan, ondergaat men frustratie en stress.  Het inkomen is niet evenredig met de tijd die men erin steekt en dit brengt extra frustratie mee, niet alleen voor de begrafenisondernemer zelf, maar ook voor het gezin en het privé leven.

In Duitsland bestaat er zoiets als de “Bestatter-Akademie”.  Deze Akademie geeft les aan begrafenisondernemers, maar ook hoe men moet omgaan met stress.  Hoe moet men zijn zaken plannen?  Hoe kan men best werken om zo weinig mogelijk stress op zich te nemen?  De Akademie voorziet in deze lessen.  Wat heel goed kan zijn voor begrafenisondernemers.  Heel belangrijk is een goed evenwicht tussen werk-prive leven.  Dit moet in evenwicht gebracht worden om een leven te kunnen hebben.

Hobby’s en evenwicht in eigen leven, is belangrijk

Hobby’s zoals sport, muziek of yoga verminderen stress.  Omgaan met vrienden en familie in je vrije tijd, die goed wordt geregeld zodat er niets kan tussen komen, is belangrijk.  Wachten afwisselen en zo je vrije tijd garanderen, is van groot belang.  Men gaat zelfs zo ver door te zeggen dat men de GSM moet afzetten, omdat het werk er anders snel weer is.  Er wordt ook aanbevolen met collega’s af te spreken om wachten over te nemen en elkaars zaak te runnen wanneer men in vakantie vertrekt.
Als zelfstandige kan men niet ziek vallen, noch plots op vakantie vertrekken.  Toch ben je en voel je jezelf beter wanneer je voldoene rust kan hebben.  Net zoals bij elk beroep is de gezondheid belangrijk, even belangrijk als een evenwicht in je eigen leven.  Het werk kan zowel fysiek als mentaal belastend zijn.  Net daarom is een evenwicht in alles, een must.  Ook werk-tevredenheid is belangrijk.
Deel dit!

Plaats een reactie