Begrafenisondernemers graag gezien op internationale beurzen

In België is begraven worden veelal nog een traditie dat men naar de onafhankelijke begrafenisondernemer trekt.  Hier en daar vormen zich ketens of wordt er actief aan schaalvergroting gedaan.

In het buitenland is dat echter anders.  Bij onze Noorderburen zijn Dela, Yarden en Monuta de grote spelers, maar deze zijn niet beursgenoteerd.  Verder weg zijn uitvaartbedrijven dat wél.

Meer zelfs, deze bedrijven zijn gewild op de beurs.  Er is een voorspelbare kasstroom en de mogelijkheid tot steeds meer geld binnen halen.  Omdat begrafenissen ook altijd duurder worden.  ‘Beleggen in begraven’ is een gewilde term.  Ook al is dat geen garantie tot compleet succes want concurrentie ligt op de loer.

Het Britse Dignity

Het dichtst bij ons te vinden beursgenoteerd bedrijf is het Britse Dignity.  Dat bedrijf staat in Londen aan de beurs genoteerd.  Het bedrijf is een echte uitvaartfabriek.  Men produceert zelf doodskisten en exploiteert tot 800 begraafplaatsen en 40 crematoria in Groot-Brittannië.

Daarmee neemt Dignity tot 12% van de Britse uitvaarten voor zijn rekening.  Wellicht zal dat cijfer nog stijgen want de vergrijzing neemt steeds meer toe en dat zorgt voor een inkomstenstroom.  Dat kan men ook zien aan de aandelenkoers van het bedrijf Dignity.  Het aandeel steeg in 5 jaar van £10 naar £25 per aandeel.

Bij de presentatie van de laatste jaarcijfers, begin maart dit jaar, gebeurde er echter iets vreemds. Plotseling kelderde de koers met 17%. Een bijzonder forse beweging voor een aandeel waar normaal gesproken weinig reuring omheen is. Aan het aantal sterfgevallen lag het niet: dat lag hoger dan de directie had verwacht.

Toenemende concurrentie

Oorzaak van de plotselinge paniek onder beleggers was de opmerking van het management dat de groei van de winst in de toekomst wel eens lager zou kunnen uitpakken, vooral vanwege de toegenomen concurrentie.

In Groot-Brittannië kan bijna iedereen zomaar een begrafenisonderneming starten.  Zoals dat begin 2018 ook in Vlaanderen van toepassing zal zijn.  Het zorgt voor veel concurrentie en drukt de prijzen voor de consument.  Vooral de grote uitvaartbedrijven hebben het hier moeilijk mee.

In theorie dan. Volgens England was de reactie van beleggers zwaar overtrokken. ‘De concurrentie is versnipperd en bestaat vaak uit kleine familiebedrijven. Die kunnen niet op tegen het grote Dignity.’

Daarbij is voor de nabestaanden reputatie vaak belangrijker dan prijs, zegt England. ‘Mensen kiezen voor een begrafenis een bekende naam, een bedrijf dat wordt aangeraden door familie of vrienden.’

 

Vergrijzingsgolf China

Naast het Britse Dignity kunnen beleggers nog terecht bij Amerikaanse bedrijven zoals Carriage Services, of het Australische InvoCare. Nog exotischer is Fu Shou Yuan, de grootste begrafenisondernemer van China die een notering aan de beurs in Hong Kong heeft. Afgaande op de bevolkingsstatistieken heeft ook dat laatste bedrijf voorlopig geen gebrek aan klandizie: China staat voor een enorme vergrijzingsgolf.

Nieuwbron: https://fd.nl/beurs/1203462/begrafenisondernemers-gewild-op-de-beurs en eigen redachtie

Deel dit!

Plaats een reactie