NieuwsUitvaartondernemer

Begrafenisondernemers vragen dringend meer duidelijkheid over aankomende versoepelingen

©Adobe Stock LIcentie

Begrafenisondernemers vragen dringend duidelijke regels aan de overheid over de uitvaarten, dit omdat er normaal op 9 juni aanstaande versoepelingen zouden aankomen. Normaal gezien zijn er vanaf 9 juni weer meer mensen toegelaten op plechtigheden, al moet het Overlegcomité daar vrijdag nog een definitieve beslissing over nemen. Maar dat is volgens de sector te laat. “We kunnen niet tot dan wachten om rouwbrieven te sturen.”

Alles is onder voorbehoud zolang er geen Ministerieel Besluit is

“Er worden versoepelingen verwacht, maar zo lang er geen Ministerieel Besluit is, blijft alles onder voorbehoud. Dat is vervelend. Voor ons én voor de nabestaanden die een uitvaart moeten organiseren”, zeggen verschillende begrafenisondernemers in diverse media. Want de meeste uitvaarten en koffietafels van volgende week worden al deze week geregeld, klinkt het.

Begrafenisondernemers denken dan ook dat veel nabestaanden van mensen die in de komende dagen overlijden, de begrafenis zullen willen uitstellen tot 9 juni. Of dat mogelijk zal zijn, valt nog te bekijken.  Om de eenvoudige reden dat er dan geen 50 maar 100 mensen mogen aanwezig zijn in de kerk of in de aula, en buiten zelfs tot 200. Bovendien mogen er ook 50 mensen naar de koffietafel komen. Dat is toch wat er bij het vorige Overlegcomité is beloofd. Vrijdag valt daarover de beslissing.  Koffietafels zullen ook nog onder bepaalde regels vallen.

Sneller definitieve antwoorden krijgen

“Maar wij dringen er bij de overheid op aan om sneller definitieve antwoorden te geven. Omdat we in veel gevallen niet kunnen wachten tot na het Overlegcomité van vrijdag om rouwbrieven te versturen. Zelfs voor een uitvaart op woensdag wordt het al nipt”, zegt begrafenisondernemer en voorzitter van de sectorfederatie Johan Dexters in verschillende media.

Hoewel corona ons heeft geleerd dat een uitvaart in intieme kring ook mooi kan zijn, zullen veel families toch blij zijn als er weer meer volk afscheid kan komen nemen. “En vooral dat er weer koffietafels mogelijk zijn met 50 mensen binnen. Dat samenzijn met de familie hebben veel mensen het afgelopen jaar gemist. Omdat het deel uitmaakt van het rouwproces”, weet Dexters.

Geert Dhondt uit Oudenaarde

Begrafenisondernemer Geert Dhondt van het gelijknamige rouwcentrum in Oudenaarde zag tijdens de coronacrisis een aantal vaste uitvaartgewoonten wegvallen.  Maar niet alleen bij hem, dat was over het hele land zo. “We zagen dat meer mensen kiezen voor één soort drukwerk in plaats van een rouwbrief en een rouwprentje. En ook het aantal uitvaarten zonder enige vorm van ritueel is fors toegenomen. Van het crematorium naar de strooiweide, zonder een woord afscheid, zonder muziekstuk.  Zonder plechtigheid, zonder volk. En niet omdat er geen geld voor was. Gewoon, een bewuste keuze. Toch geloof ik dat de vaste tradities zullen terugkomen eens het coronavirus weg is. ”

Dhondt kreeg nog geen vragen om uitvaarten uit te stellen tot 9 juni. “Dat verwacht ik eerder tegen het einde van de week. Dat was ook zo bij de eerste lockdown. Toen stonden hier op een gegeven moment meer dan twintig urnes te wachten op een asbestemming. Mensen wilden pas een afscheidsdienst wanneer er meer rouwenden toegelaten werden. Maar intussen zijn we gewoon geraakt aan kleinere afscheidsplechtigheden.”

Politiereglementen vertellen wanneer er ten laatste begraven moet worden

Bij crematie kan er zonder problemen gewacht worden met uitstrooien. Bij een traditionele begrafenis ligt dat anders. “De meeste steden en gemeenten hebben in hun politiereglement opgenomen dat wie komt te overlijden, gemiddeld binnen de 5 tot 7 dagen moet worden begraven”, zegt Johan Dexters.

De uitvaart dus lang uitstellen is in vele gemeenten niet meteen mogelijk.  Omdat het politiereglement van de gemeenten het anders oplegt.  Elke gemeente kan andere regels hebben.

Bron: eigen redactie – Citaten: Nieuwsblad, GVA

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws