CrematoriaNieuws

Bestaan crematorium Hofheide verzekerd voor komende achttien jaar

Bestaan crematorium Hofheide verzekerd voor komende achttien jaar

De verlenging van het crematorium Hofheide in Holsbeek is voor de komende achttien jaar goedgekeurd tijdens de laatste vergadering door de 28 deelnemende gemeenten. Het crematorium heeft de komende jaren wel nog met grootse uitdagingen te maken.

Volgens directeur Ann Van Staey vormt de verlenging van IGS Hofheide voor de raad van bestuur en het personeelsteam een blijk van appreciatie en vertrouwen. De goedkeuring is ook goed nieuws voor de inwoners van de betreffende gemeenten. “Er is een verschil in prijs voor een crematie van een inwoner van een aangesloten gemeente t.o.v. een niet aangesloten gemeenten”, zegt Ann Van Staey. “De kosten voor de inwoners voor een begrafenis blijven hierdoor beperkt.” De komende jaren zijn er wel heel wat aanpassingen nodig. Er zijn volgens Van Staey heel wat investeringen nodig om de infrastructuur op peil te houden en om aan de steeds strengere milieu-eisen te blijven voldoen.

Elektrische oven

Momenteel draaien de drie ovens op gas. Over 5 jaar moeten de gasovens vervangen worden, al is het niet duidelijk door wat ze moeten vervangen worden. Momenteel wordt naar elektrische ovens gekeken, al is dat nog verre van zeker dat die er zullen komen. “Elektrische ovens zijn nog niet echt een oplossing”, zegt Van Staey. “De drie gasovens zouden door minstens vier elektrische ovens moeten vervangen worden om dezelfde capaciteit te halen. Dat proces duurt langer. Ons gebouw is niet voorzien om vier ovenlijnen te plaatsen. Elektriciteit is ook duur. Je vermindert wel de CO2-uitstoot maar niet zo veel als het zou moeten. Om de elektrische ovens goed te laten werken moeten we ons aantal zonnepanelen verhogen naar minimaal 350 voor één ovenlijn maar die plaats hebben we niet.”

Milieu

Het crematorium draagt het milieu steevast hoog in het vaandel. Het gebouw wordt verwarmd met restwarmte van de ovenlijnen. Het regenwater wordt opgevangen in de vijver. En op het dak staan  110 zonnepanelen. Het crematorium probeert zo veel mogelijk tijdssloten van crematies op elkaar aan te laten aansluiten, zodat er geen gaten zijn. Een oven opstarten kost immers veel energie. Verder zal de begraafplaats uitgebreid worden qua urnekelders, omdat de huidige kelders bijna volzet zijn. Ook het gedenkbos -waarbij per overledene een boom wordt geplant – zal worden uitgebreid, omdat over drie jaar naar schatting alles vol staat. Er wordt uitgekeken naar extra beschikbare ruimte.  Het crematorium Hofheide is operationeel sinds 2013. Jaarlijks vinden in het gebouw 4.500 crematies en 700 afscheidsplechtigheden plaats. Hofheide beschikt ook over een begraafplaats, urnenbos en het gedenkbos.

via Matthias Vanheerentals – Afbeeldingen: crematorium Hofheide

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria