Nieuws

Bij 1 op 3 uitvaarten worden familieleden geweigerd.

kerkelijke-uitvaartANTWERPEN –zesendertig procent (36%) van de Belgen weigert 1 of meerdere familieleden op eigen uitvaart. Dit is uit onderzoek gebleken dat is uitgevoerd door Hooghenraed Levensverzekeringen. Ex-partners scoren het hoogst (17%). Zo willen veel Belgen niet dat hun ex-man of ex-vrouw op de uitvaart aanwezig is.Schoonfamilie komt met 8% op de tweede oneervolle plaats op de lijst van niet-welkome gasten op een begrafenis.  De belangrijkste verklaring dat een familielid niet welkom zou zijn, is omdat de relatie verwaterd is.  Andere opmerkelijke redenen kunnen agressiviteit of fysiek geweld zijn (9,5%) maar meestal gaat het om meningsverschillen en is de relatie problematisch geworden.

Begrafenissen worden steeds persoonlijker

De trend dat een uitvaart steeds persoonlijker wordt en rekening moet houden met steeds specifiekere eisen was de aanleiding tot dit onderzoek.  Mensen geven dus niet alleen hun voorkeur aan over welke muziek er moet gespeeld worden, wat voor soort bloemen of hoe de koffietafel er moet uitzien.  Ook de gastenlijst wordt vooraf aangeleverd.
In Vlaanderen is dit niet een geheel nieuw fenomeen. Zo liet Marie-Rose Morel in 2011 in haar testament opnemen dat de drie kopstukken van het Vlaams Belang (Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Bruno Valkeniers) niet welkom waren op haar begrafenis.
Uit het onderzoek bleek ten slotte dat bij 2 op 3 van de Belgen iedereen welkom is op hun begrafenis.


Top 10 van de meeste geweigerde familieleden

1 Ex-man

5%

2 Ex-vrouw

4%

3 Schoonzus

2%

4 Schoonbroer

2%

5 Schoonmoeder

2%

6 Schoonvader

2%

7 Vader

2%

8 Broer

1.5%

9 Tante

1.3%

10 Nicht

1.3%


Onderzoeksopzet

In het voorjaar van 2013 onderzocht Multiscope in opdracht van Hooghenraed Levensverzekeringen bij 1000 Belgische panelleden welke familieleden niet welkom zijn op hun uitvaart. Multipele antwoorden waren mogelijk, en hieruit vloeiden meer dan 1276 antwoorden voort. De  volledige resultaten van het onderzoek, en de details over het onderzoeksopzet zelf  zijn terug te vinden op de website van Hooghenraed levensverzekeringen: http://www.hooghenraed.be/nl

Bron: Hooghenraed.be

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws