LijkkistenNieuwsProductUrnenWetgeving

Bio uitvaartproducten in de lift?

urnen-biologischBegraafplaatsen worden steeds groener, de nieuwe pesticiden wetgeving, die vanaf januari in voegen gaat, zorgt voor een groener beleid op de begraafplaatsen in Vlaanderen.  Vele gemeenten en steden passen hierdoor hun werking aan als het gaat over onkruidbestrijding op de begraafplaatsen.  Naast het groener worden van de begraafplaatsen, zijn de mogelijkheden aan asbestemmingen verhoogd.

De urnenkelder vaker gekozen

Een urne bijzetten, as verstrooien of de urne begraven.  Vroeger was het columbarium populair, vandaag meer de urnenkelder en zelfs de bio-urne begraven in een urnenbos.  Steeds meer gemeenten investeren in een plek waarbij nabestaanden een urne met de as van de overledene kunnen begraven.  Enige voorwaarde is wel dat de urne biologisch afbreekbaar is.  Dit geeft als resultaat dat de as aan de aarde wordt gegeven.

Vlaanderen kiest vaker voor het urnenbos

Vandaag bestaat er een hele waaier aan biologisch afbreekbare producten.  Hoewel de wetgeving al vrij streng is op alles wat er in Vlaanderen begraven wordt, zijn er producten, zoals de biologisch afbreekbare urnen, die 100% vergaan wanneer het product in contact komen met het grondwater.  Er bestaan urnen die snel vergaan, er zijn er ook die er jaren over doen om volledig te verdwijnen.

Internationaal populair omwille van mogelijkheden qua lijkbezorgingen

Internationaal zijn de bioproducten qua uitvaartproducten, steeds populairder.  Het groen begraven, in een bos, is in ons land nog niet mogelijk. In onze buurlanden, zoals Nederland en Engeland, is dit echter al langer mogelijk.  Een volledig stoffelijk overschot begraven in een bos, buiten de begraafplaats, is in Vlaanderen niet toegestaan.  Hoewel ze in de buurlanden veel bioproducten verkopen, is er hier wettelijk gezien, minder mogelijkheid om dergelijke producten te verkopen.

Bio-uitvaartproducten, lijkwaden

Bij een begraving spreekt men over lijkwaden of andere bio-uitvaartproducten.  Deze producten zijn beschikbaar, maar aangezien het begraven in een bos niet mogelijk is in Vlaanderen, worden deze minder verkocht.  Bijgaand is het gegeven dat het begraven van een overledene in een lijkwade, gevoelsmatig minder aanvaard is binnen onze maatschappij.  Wanneer we iemand begraven wordt er veelal altijd een grafkist gekozen.  Hoewel dit met een lijkwade perfect wettelijk mogelijk is.

Biologisch afbreekbare urnen vaker verkocht

Omdat de mogelijkheden met urnen heel breed geworden zijn, hinken de producten om een lichaam te begraven in biologisch afbreekbare producten achterop.  Hoewel kisten in Vlaanderen moeten voldoen aan strenge normen en in principe ook geheel vergaan.  De wetgeving in ons land, laat het begraven van een lichaam in een bos niet toe.  Nog niet.  Zou de wetgever dit ooit toelaten?  Vandaag wordt er enkel begraven op begraafplaatsen, waarbij de verantwoordelijkheid bij de gemeenten of steden ligt.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Lijkkisten