schets-crematorium-oostendeAls alles volgens plan verloopt zal de bouw van het nieuwe crematorium te Oostende gestart worden in 2016.  Ondertussen zijn de gronden van de oude steenbakkerij te Zandvoorde, Oostende, opgekocht om daar het nieuwe crematorium voor de regio te bouwen.  Tot 79% van de overledenen in die regio worden gecremeerd, vandaar dat een extra crematorium nodig is.  Het crematorium in Oostende zal het derde crematorium voor West-Vlaanderen worden.

Op dit ogenblik wijken begrafenisondernemers nog uit naar het crematorium van Brugge of Kortrijk.  Een crematorium dichterbij, in de stad Oostende, zou voor nabestaanden en begrafenisondernemers beter zijn.  Zo dient men geen lange ritten te plannen om in crematie te kunnen voorzien.

OVCO, de naam van de intercommunale

Het nieuwe crematorium is in handen van de intercommunale Opdrachthoudende Vereniging voor Crematoriumbeheer in het arrondissement Oostende, kortweg OVCO. Die groepeert Middelkerke, Bredene, Oudenburg en Oostende. ‘Als inplantingsplaats kozen we voor een afgelegen site aan de Grintweg in Oostende, waardoor er geen hinder is voor omwonenden’, zegt schepen Geldhof

Een eerste prijs voor een ontwerp van een Brussels architectenbureau

Het Brusselse architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen heeft de eerste prijs gewonnen met hun ontwerp voor het nieuwe crematorium.  In de loop van de komende maanden zal door de intercommunale beslist worden hoeveel ovens het crematorium nodig heeft.  Wanneer alles volgens plan verloopt zal de bouw starten in 2016 en klaar zijn in 2018.

Subsidies bij de Vlaamse Overheid

Hoewel er nog enkele stappen genomen moeten worden, zoals de financiering van het crematorium, dat via subsidies bij de Vlaamse Overheid moet worden aangevraagd, ziet het dossier er positief uit.  De locatie van de oude steenbakkerij in Zandvoorde ligt een afgelegen plaats, waar men veel groen rond het crematorium zal voorzien.  Hopelijk komen er geen protestacties tegen het crematorium, zoals in Kortrijk.  Oostende betaalde 1 miljoen euro voor de grond. De bouw van het crematorium zelf wordt gesubsidieerd.

afbeelding: ©Office Kersten Geers David Van Severen

Deel dit!

Plaats een reactie