Het bouwen van het crematorium aan de Grintweg in Oostende kan eindelijk starten. Intercommunale OVCO kreeg de opdracht toegewezen. Enige tijd lag de plannen voor de bouw stil omdat één bewoner uit de omgeving naar de Raad Van State stapte.

Men gaat niet wachten op de uitspraak van de Raad Van State om de bouw al dan niet te starten. Want in 2019 zou men graag hebben dat het crematorium actief is. De bouw van het crematorium op de site van de vroegere steenbakkerij aan de Grintweg zou aanvankelijk vorig jaar starten en al in 2018 zouden de eerste crematies er uitgevoerd worden.

Twee procedures gooiden echter roet in het eten. Eentje tegen de stedenbouwkundige vergunning werd gewonnen door OVCO. Dat is de samenwerking tussen Oostende, Bredene, Middelkerke en Oudenburg voor het crematorium.

Raad Van State

“Tegen de bouw van elk crematorium zijn er gerechtelijke procedures”, zegt schepen Jean Vandecasteele (SP.A). “Ook tegen onze milieuvergunning liep er een procedure en opnieuw haalden wij het. We kregen nu een vergunning van de minister, maar ook daartegen trekt welgeteld een van onze 70.000 inwoners naar de Raad Van State. Hij woont kilometers van het crematorium en vreest verkeersdrukte. Gelukkig werkt dat beroep niet opschortend. We werken dus gewoon verder. De toewijzing van de opdracht is een eerste stap.”

Start dit jaar

Meteen gaf de raad van bestuur zijn fiat aan de firma Braet uit Nieuwpoort voor het optrekken van de ruwbouw. “Die werken kunnen dit jaar starten en kosten 4,7 miljoen euro, waarvan 818.000 euro wordt gesubsidieerd. Ze zullen een jaar duren zodat we verwachten dat begin 2019 de eerste crematies hier plaatsvinden. In het gebouw is er plaats voor twee ovens en is ook al in plaats voorzien voor een uitbreiding met een derde oven.”

Acht miljoen euro

Wanneer het volledige crematorium zal worden opgeleverd schat men de kosten van het volledige crematorium met omgevingswerken op acht miljoen euro.
Oostende nam maatregelen: na opmerkingen uit milieuhoek werd al in een boscompensatie voorzien en ook de locatie van het gebouw werd zo gekozen dat het vanaf de straat nauwelijks zichtbaar zal zijn.

Schepen Vandecasteele benadrukt dat er nog meer garanties zijn voor de zorgen die vanuit Zandvoorde en de horeca opduiken. “Dit crematorium zal geen files creëren. Bovendien wordt de Grintweg vanaf de Gistelsesteenweg heraangelegd. Er komt ook op de site voldoende parkeerplaats en we praten met De Lijn voor een halte aan het nieuwe crematorium. In het crematorium zal er geen horeca zijn. Er zijn zalen genoeg in Stene en omgeving voor rouwmaaltijden.”

De uitbating van het crematorium zal OVCO zelf doen, weliswaar met advies van de intercommunale Westlede van het crematorium van Lochristi.

bron: nieuwsblad en eigen redactie

Deel dit!

Plaats een reactie