DiscussiesNieuwsUitvaartondernemer

Buitenlandse begrafenisondernemers vragen om COVID-19-vaccinatie samen met de zorgsector

©Adobe Stock Licentie

Buitenlandse begrafenisondernemers vragen om COVID-19-vaccinatie samen met de zorgsector

Buitenlandse begrafenisondernemers en medewerkers van begraafplaatsen roepen op om begrafenissen zoveel mogelijk doorgang te laten vinden en daarvoor personeel in de uitvaartsector voorrang te geven bij de vaccinatie tegen het coronavirus. De uitvaartsector doet dat verzoek met het oog op de aanhoudend hoge sterftecijfers en vooral in het Verenigd Koninkrijk met de vele variaties bij het virus.

De Britse uitvaartsector maakt zich zorgen

Voorrang voor mensen in de uitvaartsector is nog lang niet het geval in vele landen. Velen binnen de buitenlandse uitvaartsector maken zich zorgen, omdat ze mee in de eerste lijn staan bij de besmettingen en overlijdens van patiënten met covid. Vooral de Britse uitvaartsector maakt zich zorgen, omdat het virus daar nog fel aanwezig is en voor vele overlijdens zorgt.

Een woordvoerder van de Britse branchevereniging van begrafenisondernemers legt uit dat rouwenden in Groot-Brittannië alleen nog op uitnodiging naar een begrafenis kunnen gaan. Net als in ons land, wonen ook in het Verenigd Koninkrijk veel mensen begrafenissen online vanuit thuis bij.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een van de hoogste dodentallen ter wereld als gevolg van de coronapandemie. Meer dan 126.000 personen in Groot-Brittannië zijn al overleden aan de gevolgen van Covid-19. Begrafenisondernemers, crematoria, kistenmakers en mortuaria draaien er overuren.

Vele andere landen vragen de overheid om voorrang te krijgen

Maar het Verenigd Koninkrijk is lang niet het enige land waar de uitvaartsector de vraag heeft om voorrang te krijgen bij vaccinaties. Berichten vanuit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Amerika bereiken onze redactie. Vele uitvaartmedewerkers werken al bijna een jaar met de angst om zelf covid-19 of een variant ervan op te lopen. Vandaar de vraag om ook de uitvaartsector mee te aanzien als zorgsector en voorrang te geven bij de vaccinaties.  Maar dat lijkt lang niet zo eenvoudig om dat rond te krijgen.

In Amerika zijn begrafenisondernemers samengekomen om als groep een oproep te doen aan lokale overheden die per staat de vaccinaties organiseren.  Veelal komt er weinig of geen gehoor aan de oproep.  Het blijkt heel moeilijk te zijn om de begrafenisondernemers samen met de zorgsector voorrang te geven bij de vaccinaties tegen covid-19.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies