Het verhaal rond resomeren van overledene ligt in België stil.  In andere landen ligt dat verhaal anders.  Momenteel starten er dierencrematoria op in Amerika die enkel resomeren aanbieden.  Een klassieke crematie voor een huisdier is niet meer mogelijk.

Dieren en resomeren

Universiteiten in Amerika, dierengeneeskunde, gebruiken het systeem van resomeren al langer, om kadavers op een milieuvriendelijke manier te verwerken.  Zodoende is het resomeren ook geïntroduceerd in de uitvaartsector voor dieren en voor de mens.  De uitvaartsector voor de mens brengt moeilijkheden met zich mee.  Hoewel het milieuvriendelijker is, moet wetgeving in vele landen aangepast worden om het mogelijk te maken.

Daarenboven gaan er stemmen op dat de toestellen om te resomeren, een resomator, veel duurder zijn dan een klassieke crematieoven.  Daar ligt een volgend pijnpunt.  Zal het resomeren toch ooit de bovenhand halen?  Of wordt het klassieke cremeren nooit van tafel geveegd?

Het aantal crematies stijgt

Overal in de westerse wereld blijft de vraag naar crematie stijgen.  In bepaalde Amerikaanse staten kiezen meer dan 60% van de nabestaanden voor een crematie van hun overledene.  Zoals Californië.  Het resomeren zal de klassieke crematie in Amerika, in de toekomst, wel eens kunnen verdringen. Want daar speelt ‘Resomation’, ‘Aquamation’ of ‘Bio-cremation’, een belangrijke rol in verschillende media.

Resomeren in Europa?

Zal het resomeren ook naar Europa komen?  Starten bij dierencrematoria en zo de uitvaartsector inrollen?  Onze wetgevers zullen de wetgeving moeten aanpassen om dit mogelijk te maken.  De voordelen van het resomeren ligt niet alleen in het milieuvriendelijke, ook in de afmeting van de toestellen.  Er zou beduidend minder plaats nodig zijn om zulke toestellen te laten werken.

Privé resomatoria?

Dan komt de volgende vraag: zal de onafhankelijke begrafenisondernemer kunnen investeren in privé resomatoria?  Of zal het systeem van intercommunale crematoria blijven bestaan en veranderen naar resomatoria?  Het zijn belangrijke vragen die in de toekomst wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Deel dit!

Plaats een reactie