Buitenlandse evolutie in de uitvaartsector

De buitenlandse evolutie in de uitvaartsector gaat sneller dan bij ons.  Of liep men in andere landen al langer voor op onze gebruiken en waarden als het gaat om de dood?  Wanneer men verschillende buitenlandse nieuwsberichten analyseert zie je het verschil met onze gebruiken meteen.

China

In China is er plaatsgebrek, gebrek om te begraven en zelfs om urnen bij te zetten of te begraven.  Daarvoor heeft men de oplossing bedacht om een columbariumboot te bouwen.  Een stukje grond om de as van een geliefde te kunnen begraven kost handenvol geld en is voor de meeste burgers onbetaalbaar geworden.  De columbariumboot moet daarbij kunnen helpen.  Wellicht komen er wel meerdere boten om plaatsgebrek in grote steden te ondersteunen.

drijvend-columbarium

Amerika

De groene begrafenissen komen ook daar meer aan bod.  Niet alleen bij het natuurbegraven in bossen maar ook het toelaten van resomeren.  Resomeren of water-crematie, bio-crematie, het onderwerp kent verschillende benamingen.  Afhankelijk van de leverancier die een toestel levert, verandert ook de benaming van het proces.

Meer staten van Amerika keuren het resomeren goed.  Begrafenisondernemers kunnen dan in het resomeren investeren.  Stilaan wordt de consument wakker en kiest men liever voor resomeren dan de klassieke crematie, wanneer het door een begrafenisondernemer goed wordt gebracht.

Groot-Brittannië

Het eerste europese land dat het resomeren gaat starten is Groot-Brittannië.  Lange tijd werd er gedacht dat Nederland het eerste land zou zijn, maar niets is minder waar.  Het eerste resomatorium is onderweg voor Groot-Brittannië.

Technologie

Het 3D printen brengt ook waarde naar de uitvaartsector.  Niet enkel voor het helpen bij reconstructie van overledenen maar eveneens het 3D printen van urnen.  Urnen in de vorm van het gelaat van de overledene of een voorwerp dat belangrijk was voor de overledene.  Dit maakt het 3D printen heel waardevol, ook voor de uitvaartsector.

3D-urne

Europa

Op vele gebieden hinkt Europa achterop.  Zeker wanneer het gaat om het resomeren.  Een techniek die volgens de producenten veel minder impact heeft op ons milieu.  Het eerste resomatorium in het buitenland is al jaren lang open.  In Europa moet het eerste resomatorium nog geopend worden.

België

Waar er in Nederland tientallen consumenten uitvaartbeurzen georganiseerd worden, is het iets dat in België bijna onbestaand is.  Hoe komt het dat de Belg niet open staat voor de dood?  Angst?  In Nederland worden deze beurzen heel druk bezocht en is men bewust bezig met de eigen dood en de mogelijkheden.

De Belg is terughoudend en praat niet graag over de dood, duwt het onderwerp liever weg.  Misschien komt daar verandering de komende jaren en met de komende generaties.

Aangifte lijkbezorging via nieuw e-Loket te Antwerpen

©Christophe Bruyneel

Wat de laatste jaren wel opkomt in België is de omvorming van begraafplaatsen tot begraafparken.  Op deze begraafparken komen er groene plekken met zitbanken om tot rust te komen.  Sterretjesweiden zijn eveneens populair bij de heraanleg van bestaande begraafplaatsen.

Deel dit!

Plaats een reactie