EbolaNu ebola patiënten vaker in westerse landen voorkomen, en er ook misschien overlijdens volgen, stellen uitvaartorganisaties in het buitenland ebola-protocollen op.  Hoe en wat men moet doen met patiënten die komen te overlijden ten gevolge van ebola.  Er wordt meestal vanuit gegaan dat de persoon komt te overlijden in het ziekenhuis en van daaruit start het protocol meestal.

Aanraden tot crematie

In bepaalde landen wordt er aangeraden de overledene te cremeren.  Maar wat dan met de wilsbeschikking, indien deze werd opgemaakt voor een teraardebestelling?  Afrikaanse landen waar ebola volop woedt, worden veel lichamen gewoon begraven.  Een belangrijke factor is deze van contact met de overledene.

Het contact met de overledene moet beperkt worden

Het contact met de overledene moet tot een minimum beperkt worden.  Althans zo wordt er geschreven.  Dit omdat de meest besmettelijke onderdelen van het ebolavirus via direct contact kan worden overgedragen.  Via speeksel, urine, ontlasting en bloed.   De kisting gebeurt volgens bepaalde protocollen in het ziekenhuis.  Zodoende moet de uitvaartondernemer de kist ophalen en zorgen voor de lijkbezorging, zo spoedig mogelijk.

De kist wordt voldoende afgesloten en door extra dichtingen voorzien van waterdichtheid

De kist waarin de overledene wordt gelegd, moet voldoende worden afgesloten.  Extra dichtingen kunnen worden aangebracht zodat er geen lekken kunnen ontstaan.  Een extra lijkwade kan daarin ook helpen, zodat de overledene in twee lijkwaden geplaatst wordt.  Geen balseming of thanatopraxie wordt voorzien.

Het menselijk aspect en wettelijk kader moet gerespecteerd worden

Het mensenlijk leed van nabestaanden moet hierin wel bekeken worden.  Daar in bepaalde buitenlandse protocollen sprake is van een heel snelle lijkbezorging.  Zo is er in sommige teksten geen mogelijkheid meer tot groeten door het enorme risico op besmetting.  De grafkist die vanuit het ziekenhuis vertrekt, wordt niet meer geopend.  Daarbij moeten de verschillende wettelijke regels ook nageleefd worden, zo kan crematie in ons land niet zo snel plaatsvinden als in andere landen, waarbij de aangifte van overlijden en toelating tot crematie zonder wetsdokter wordt afgeleverd.

Hoe kan de wetsdokter bij crematie de natuurlijke dood vaststellen?

Wanneer de kist vanuit het ziekenhuis, als voorbeeld, gesloten vertrekt naar het rouwcentrum van de begrafenisondernemer en de nabestaanden verkiezen crematie, hoe kan de wetsdokter dan het natuurlijk overlijden vaststellen?  Wordt deze opgeroepen voor de kisting?  Er zijn hoe dan ook veel vragen rond deze ebola-protocollen bij buitenlandse uitvaartorganisaties en de wetgeving.  Deze dwingt soms tot bepaalde maatregelen.

Laat ons hopen dat de uitvaartsector hiermee niet al te veel te maken krijgt, zodat deze protocollen enkel een voorzorgsmaatregel blijft.

Deel dit!

Plaats een reactie