Dirk Van Mechelen wil burgerlijke plechtigheden in kerken laten plaatsvinden. Een item waar we enkele jaren geleden al over schreven, en waar veel reactie op kwam, burgerlijk afscheid nemen in een kerk.

Kerken openstellen voor burgerlijke plechtigheden.  Die piste lanceert Vlaams Parlementslid en voormalig Vlaams  erfgoedminister Dirk Van Mechelen als alternatief nu er steeds minder  kerkgangers zijn. “Het openstellen van kerken voor burgerlijke  plechtigheden, zoals het trouwen voor de wet of een burgerlijke  afscheidplechtigheid, kan op korte termijn soelaas bieden”, zegt de Open Vld’er zaterdag in een persbericht.

Kerken ter beschikking stellen van burgerlijke plechtigheden

Dirk Van Mechelen lanceert zijn oproep naar aanleiding van de Open  Monumentendag, die zondag op de agenda staat in Vlaanderen. “Het aantal  actieve kerkbezoekers loopt op de meeste plaatsen sterk terug. Om de  leegloop tegen te gaan moeten we op zoek naar andere, bijkomende  bestemmingen voor de vele kerken”, stelt hij.    Van Mechelen zal nu een resolutie indienen in het Vlaams Parlement  om burgerlijke plechtigheden in kerkgebouwen mogelijk te maken. De  Vlaamse overheid heeft al de betrokken lokale kerkbesturen opgeroepen  om na te denken over herbestemming of medegebruik, klinkt het. Maar  herbestemmen is niet altijd even eenvoudig en vaak zijn kerken beschermd.

Ook in Nederland worden kerken al voor zulke burgerlijke plechtigheden gebruikt

De Vlaamse liberaal ging daarom een kijkje nemen bij de buurlanden.  Zo worden in Nederland kerken en andere gebouwen voor de eredienst  ter beschikking gesteld voor burgerlijke plechtigheden, bijvoorbeeld  de Begijnhofkerk in Breda.    Dergerlijke locaties kunnen in Vlaanderen meer luister geven aan  burgerlijke plechtigheden, klinkt het, bijvoorbeeld, als alternatief  voor de vaak doodnormale trouwzaal van het gemeentehuis. Van Mechelen  benadrukt dat in zijn voorstel de locatiekeuze vrij is. Wie voor  een ander kader kiest, betaalt daar een kleine vergoeding voor. Dat  kon een extra inkomstenbron voor de kerkbesturen zijn, dixit de liberaal.

bron: belga
Deel dit!

4 reacties

  • Jacky Nijskens on

   waar ooit erediensten zijn gehouden kun je nu geen burgelijke uitvaart doen ,waar bemoeit zich men nu mee,scheiding van kerk en staat en nu gaat de staat zich in de kerk bemoeien,dan komt de brandweer af voor de brandveiligheid en wat doet men met liturgishe beelden,glasramen ?

 1. Bert Laureys on

  Persoonlijk vind ik dit maar heel hypocriet. Men kan ze beter invulling geven als wijkmusea of wijk centra,
  maar een burgerlijke plechtigheid in een katholiek gebouw gaat er over. Als het echt alleen maar om de verdiensten gaat, waar gaan we dan naartoe?

 2. Leen Lammertyn on

  Op zich geen slecht idee, maar als zelfstandig voorganger bij afscheidsdiensten in West-Vlaanderen ervaar ik dat mensen juist niet voor een kerkgebouw kiezen omdat die meestal te groot, te koud zijn en niet zozeer omdat ze niet meer gelovig zijn.

Plaats een reactie