LijkkistenLijkvervoer nieuwsNieuwsUitvaartondernemerUitvaartsector

Colombia reageert op COVID met ziekenhuisbedden die worden omgebouwd tot doodskisten

Colombia reageert op COVID met ziekenhuisbedden die worden omgebouwd tot doodskisten

Colombia, het op twee na grootste Latijns-Amerikaanse land, is bijzonder hard getroffen door Covid-19. Net als Azië, Europa en de Verenigde Staten hebben de ziekenhuizen en uitvaartcentra in Colombia het moeilijk om bij te blijven.

In Ecuador hebben gezinnen bijvoorbeeld geen andere keuze dan de lichamen van hun overleden dierbaren op straat te leggen in afwachting van de begrafenis. Een zakenman in Bogota heeft echter een onorthodoxe, maar toch pragmatische oplossing bedacht voor het gebrek aan ziekenhuisbedden en grafcontainers in het land.

Een nieuw product

Rodolfo Gomez is de oprichter van ABC Displays , een marketing- en reclamebedrijf gevestigd in Bogota. De specialiteit van ABC is de weergave van zware kartonnen producten zoals die in supermarkten. Het bedrijf stopte de productie gedurende twee maanden vanwege de COVID-19-quarantainebeperkingen. De innovatieve geest van Gomez stopte echter niet met werken.

Volgens Reuters werd Gomez diep getroffen door de ‘verontrustende beelden van lichamen’ in de straten van Guayaquil, de grootste stad van Ecuador. Hij besefte dat arme gezinnen geen houten doodskisten konden betalen en namen hun toevlucht tot geschonken kartonnen modellen. Deze feiten motiveerden Gomez om het karton en de creativiteit van zijn bedrijf voor een ander gebruik te gebruiken.

Half mei introduceerden Gomez en ABC Displays kartonnen bedkisten, en dat is precies wat de naam beschrijft. Het bed is ongeveer zo groot als een kartonnen koelkast en heeft metalen leuningen, wielen met remmen en een horizontaal paneel dat omhoog of omlaag helt om het bovenlichaam van de patiënt te ondersteunen. Bij overlijden kunnen families de rails gebruiken om dat paneel en het lichaam dieper in de doos te laten zakken. Deze demonstratievideo op de Facebook-pagina van het bedrijf illustreert het proces van constructie tot plaatsing.

 

Minder vervuiling?

Met een kostprijs variërend van $ 92 tot $ 132, vertelde Gomez aan Reuters dat hij hoopt dat landelijke of ondergefinancierde ziekenhuizen zullen profiteren van zijn uitvinding. ABC schenkt de eerste bedkisten aan een ziekenhuis in een Amazone-stad in Colombia. Gomez zegt dat hij in gesprek is met potentiële kopers in andere Zuid-Amerikaanse landen en de Verenigde Staten. Zijn plan kan elke maand tot 3.000 bedden produceren.

De bedden zijn “100% recyclebaar, biologisch afbreekbaar” en “100% ecologisch” volgens een vertaling van een ABC Displays Facebook-bericht . Gomez gelooft dat de besmetting van het lichaam stopt wanneer het lichaam van het bed in de kartonnen kist geplaatst wordt.  Men hoeft het niet te verplaatsen, enkel de kist te sluiten.

“Zodra de lichamen zijn voorbereid, wordt het omgebouwd tot een kist en het lichaam bedekt,” vertelde hij aan Reuters. “Het personeel in de buurt wordt niet blootgesteld aan biologische risico’s.”

Een door de Associated Press geïnterviewde arts heeft echter zijn twijfels. De arts, zegt AP, waarschuwt ‘dat lijken eerst in een afgesloten zak moeten worden gedaan voordat ze in een kartonnen kist worden gedaan’. Dezelfde dokter is ‘sceptisch over hoe stevig een kartonnen bed kan zijn’, hoewel Gomez zegt dat ze tot 330 pond kunnen bevatten.

Hoe werkt het?

Bron: Facebook, Reuters, Youtube

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Lijkkisten