Covid: deed de uitvaartsector snel aanpassen
Het corona virus heeft sinds enkele maanden een grote invloed op ons leven. Winkelen met mondmasker, niet in grote groepen vertoeven, geen concerten of andere evenementen. Het leven veranderde snel. Zo ook in de uitvaartsector, die zich constant moest aanpassen aan de maatregelen die de overheid oplegde. Dat was niet altijd even eenvoudig.
Het materiaal om ons te beschermen
Het materiaal om ons te beschermen was niet snel beschikbaar. Veel ondernemers hebben tijd gestoken in het zoeken van de juiste materialen om zichzelf optimaal te kunnen beschermen. Later in de epidemie kon men wel materiaal aankopen bij de Nationale Federatie van Begrafenisondernemers, Funebra. En gelukkig maar. Want alle juiste materialen waren niet zo snel te vinden, vonden we ze wel, was het veelal online, erg duur én te koop aan woekerprijzen.
Aanpassen is en was nodig
Het was aanpassen en naar alle waarschijnlijkheid is het nog niet voorbij. Aanpassen aan de maatregelen, maar ook aanpassen aan hoe we uitvaarten moesten en moeten uitvoeren. Het aantal aanwezigen, de afstand, een lus vormen bij het groeten, bubbels, de urne of kist niet aanraken, het waren en zijn allemaal maatregelen waarmee we moesten werken. En het is nog niet voorbij.
De uitvaartsector moest zich wereldwijd aanpassen. Dat ging van pieken opvangen, meer overlijdens regelen, geen contact met de families en werken via Skype of Zoom. Weinig mensen ontvangen en onszelf beschermen, zodat wij konden verder werken. Spijtig genoeg zijn er ook begrafenisondernemers besmet geraakt in deze periode.
Met technologie
De uitvaartsector heeft qua technologie een enorme inhaalbewegingen moeten maken. Meer van op afstand regelen. De gemeentehuizen waren gesloten, dus alles moest per telefoon of mail geregeld worden met de gemeenten of begraafplaatsen.
Op afstand deed de technologie zijn intrede. Het filmen van uitvaarten en plechtigheden live streamen. Of een opname maken om daarna aan de familie te kunnen tonen wanneer men met meer mensen bij elkaar mocht komen. Dat de uitvaartsector niet altijd even snel mee is met de huidige technologie is geweten, toch heeft Covid dit doen versnellen en bijna opgelegd. Zodat we onze klanten optimaal konden blijven bedienen in hele moeilijke tijden, want de epidemie maakte een overlijden enkel harder en moeilijker te verwerken.
Langer werken, ook voor crematoria
Niet alleen de begrafenisondernemers hebben hard gewerkt, ook de crematoria. Er zijn crematoria waar de klok rond gecremeerd werd. Veel begrafenisondernemers zijn het personeel van de crematoria dankbaar voor de inzet die men samen met de ondernemers in deze Covid-periode hebben getoond. Dat mag toch gezegd worden, want zonder de crematoria, geen crematies en dus geen uitvaarten.
Daarnaast waren er begrafenisondernemers die voor corona over de grens gingen cremeren, deze bleven in eigen land en maakte het in bepaalde crematoria daardoor drukker. De grenzen waren gesloten en moest er in extra capaciteit voorzien worden. Vandaar de extra inspanning en inzet van de crematoria.
De beëdigd geneesheer was een tijd niet nodig bij Covid overlijdens
De beëdigd geneesheer was bij wet een tijd niet meer nodig (wanneer nabestaanden kozen voor een crematie) wanneer een overlijden plaatsvond in een ziekenhuis of wanneer er kon worden aangetoond dat het overlijden te wijten was door het coronavirus. Tot 17 juli 2020 moest men geen geneesheer aanstellen om de vaststellingen te komen doen bij overlijdens in een ziekenhuis of omwille van Covid. Sinds kort is de ‘gewone’ wetgeving weer van kracht en moet de geneesheer de nodige vaststelling komen doen.
Hoe lang blijft dit nog duren?
Hoe lang gaat deze periode van maatregelen nog duren? Wellicht nog een tijdje, toch als we de experten mogen geloven. Er gaan zelfs stemmen op dat het virus al gemuteerd is en daarom moeilijk uit te schakelen is. Het dagelijks leven is aangepast, de mondmaskers zullen we nog even blijven zien. Zo zullen uitvaarten misschien nog een tijdje beperkt blijven in aantallen, met de maatregelen die we vandaag moeten hanteren. Wanneer er meer besmettingen komen is de kans groot dat men de maatregelen weer zal aanpassen.