Discussies

Crematoria in België

Crematoria in België worden opgetrokken door een intercommunale samenwerking van steden en gemeenten.  Dit wil zeggen dat crematoria gefinancierd worden door de overheid, althans wanneer ze worden gebouwd.  Wanneer het crematorium actief is, betalen begrafenisondernemers voor elke crematie, nadien de klant wanneer de uitvaartfactuur betaald wordt.  Het Vlaamse decreet voorziet rond de crematoria ook een strooiweide, urnenveld en columbaria.

Hierin verschilt ons land met andere Europese landen, waar crematoria privé kunnen worden opgetrokken.  Wanneer men ons land vergelijkt met andere landen, in dit voorbeeld Nederland, bezit België amper 1/8 van de crematoria in vergelijking met onze Noorderburen.  Het uitvaartland in Nederland is gans anders uitgebouwd dan in België.  Vaak worden uitvaarten in Nederland uitgevoerd door grote uitvaartketens. Deze uitvaartketens hebben het budget om crematoria op te trekken.

Waarom crematoria in België niet privé kunnen worden opgericht

Niet alle begrafenisondernemers zijn het eens met de overheid en de intercommunale samenwerkingen die de crematoria optrekken en uitbaten.  Reeds lang is er de wens bij een aantal begrafenisondernemers om ook privé crematoria op te richten.  De wet laat dit echter niet toe.  Plannen om met een aantal begrafenisondernemers samen een crematorium op te richten, zijn wettelijk niet mogelijk.

Naast het optrekken van crematoria zijn er tevens de problemen rond nieuwe crematoria.  Nieuwe crematoria krijgen veel tegenwind van omwonenden die liever geen crematorium in hun woonbuurt zien verschijnen.  Zo is er het crematorium van Kortrijk.  Dit crematorium is actief en heeft al jaren te kampen met juridische tegenwind van het actiecomité ‘Samen Sterk’.  Dit comité strijdt al jaren tegen het crematorium op Hoog Kortrijk, ook al is dit crematorium al een tijdje actief.  Onlangs vernietigde de Raad van State nog de milieuvergunning.

Het aantal crematies stijgt, elk jaar kiezen meer mensen voor crematie.  Om deze stijging aan te kunnen, bouwt men nieuwe intercommunale crematoria.  De vergrijzing zal naar meer overlijdens leiden.  Ongetwijfeld zullen er meer mensen de komende jaren sterven, als we de berichten in media mogen geloven.  Veel van deze overledenen zullen gecremeerd worden.  De crematoria hebben een toekomst in België en in vele andere Europese landen.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies