Voor velen één van de pijnpunten, voor anderen niet noodzakelijk.  Een crematorium privé oprichten is in ons land niet mogelijk.  De huidige wetgeving laat enkel intercommunale crematoria toe waarbij eveneens een plaats voor asbestemmingen, koffieruimten en aula’s worden aangebouwd.

Wat als het wél kon?

Wat als we als begrafenisondernemers privé crematoria zouden kunnen oprichten?  Zou het financieel haalbaar zijn om een crematorium op te starten?  Zou men met verschillende begrafenisondernemers in één regio één technische ruimte kunnen opzetten?  Wat zou er voor nodig zijn en hoe wordt het gecontroleerd?

Het investeren in een crematorium zou, voor privé, een niet te onderschatten som geld kunnen kosten.  Een ruimte, de oven met filter, noem maar op.  Samen investeren in een crematorium zou daarbij een oplossing kunnen bieden.  Daarbij zou de huidige wetgeving moeten worden aangepast.

Is onze huidige uitvaartcultuur klaar voor zoiets als een privé crematorium?

Een andere vraag daarbij is; is de huidige uitvaartcultuur klaar voor een privé crematorium?  Hoe zal de consument ermee omgaan?  Vandaag denken veel consumenten dat crematoria gewoon aan een rouwcentrum vasthangen.  Wordt het goed naar buiten toe gecommuniceerd?   Wanneer men over landsgrenzen heen kijkt, hinkt op dat vlak België achterop.

Hoewel begrafenisondernemers perfect een crematie kunnen voorzien in de huidige crematoria. Zou een privé crematorium de mogelijkheden nog vergroten?  De uren van crematie, de afstand, locatie?  Hoe zou het worden aangepakt?  Wie of wat wordt het orgaan dat crematoria controleert?  Wellicht een instantie vanuit de overheid.

Waarom voor huisdieren wel en voor de mens niet?

Het zijn enkele vraagstellingen rond een onderwerp dat niet zo heel vaak meer wordt aangekaart.  Waarom kan het voor huisdieren wél en voor de mens niet?  Dat is een andere vraag die men zich zou kunnen stellen.  Crematoria voor dieren zijn reeds jaren aanwezig en werken perfect.  Een gevoelig onderwerp voor de huidige uitvaartsector.

Hoewel dit onderwerp lijkt stil te vallen, zit het toch nog in het achterhoofd van menig begrafenisondernemer.  Het lijkt er echter op dat dit niet zo snel zal worden toegestaan, wanneer er plannen zijn om nog meer intercommunale crematoria te laten bouwen, zoals bijvoorbeeld in Aalst en Lommel.

Deel dit!

Plaats een reactie