CrematoriaNieuwsUitvaarttrends

Crematoria verhogen prijzen

Door de stijgende kosten overwegen heel wat crematoria vanaf volgend jaar een prijsverhoging. Sommige zullen dat ook effectief doen. Dat blijkt uit een korte rondvraag van Uitvaart Vlaanderen.

Bij het crematorium Uitzicht in Kortrijk overwegen ze een prijsverhoging. “Wij overwegen een prijsstijging vanaf 1 januari 2023, meer bepaald een stijging van ons crematietarief van 535,00 euro naar 595,00 euro, onder voorbehoud van bekrachtiging door onze algemene vergadering 07/12/2022”, zegt directeur Jan Sabbe. “De oorzaken zijn bekend: de energiecrisis met de exponentieel toegenomen gas- en elektriciteitsprijzen, en de daarmee samenhangende inflatie.

De energieprijs van crematorium Uitzicht bedraagt per crematie vandaag gemiddeld 142,4 euro. Drie jaar terug was dit gemiddeld 25,2 euro/crematie. Een stijging van 560 procent dus.

De algemene inflatie in België bedraagt op heden circa 11 procent. Dat is ook het percentage dat we doorrekenen voor onze crematieprijzen vanaf 2023.”

Energietransitie

Bovenop de gestegen energieprijzen en de algemene inflatie wordt het crematorium nog geconfronteerd met de uitdaging van de energietransitie. “Conform de Europese en Vlaamse richtlijnen zijn alle openbare crematoria gehouden tot een CO2-reductie van -40,3 procent tegen 2030 (in vergelijking tot 2019) en een jaarlijkse energiebesparing van -3 procent, ofwel -26,44 procent tegen 2030”, zegt Sabbe. “Deze ‘Green Deal’ dwingt ons op korte termijn tot omvangrijke investeringen in het vergroenen en het ‘decarboniseren’ van onze crematieprocessen. Dat heeft een belangrijke financiële impact voor de crematoria, met het oog op een omschakeling van gascrematie naar elektrisch cremeren met groene elektriciteit. Maar dat geeft ook perspectief op een ander tijdsritme van cremeren en afgifte van urne. Dit zal ook een andere mindset vragen bij uitvaartondernemers en families.”

Westlede

De prijzen voor een crematie zullen ook in IGS Westlede vanaf 1/1/2023 stijgen met 35 euro. Het tarief voor inwoners van deelgemeenten wordt hierdoor 540 euro inclusief BTW, deze voor inwoners van niet-deelgemeenten 565 euro. “De prijsstijging is ingegeven door de exceptionele stijging van de energieprijzen”, zegt directeur Sven De Backer. “Deze laatste zijn op anderhalf jaar tijd vervijfvoudigd. Ook de stijging van de loonkosten door de loonindexering spelen mee. Er zullen dit jaar vijf loonindexeringen uitgevoerd zijn en ook voor 2023 verwachten we minimaal nog 3 indexeringen. De algemene stijging van de algemene kosten door de inflatie spelen ook mee.”

Milieu

Westlede zet ook fors in op maatregelen die het milieu ten goede komen. “Terzelfdertijd zetten wij echter zeer sterk in op vergroening en schakelen wij in 2023-2024 geleidelijk aan over op elektrisch cremeren in onze vestiging in Lochristi, dit in combinatie met uitgebreide investeringen in zonne-energie. Dit moet ons toelaten om grotendeels energie-onafhankelijk te worden en bovendien onze CO2-voetafdruk substantieel te verminderen. Globaal gaat dit om een investeringspakket van 6,2 miljoen euro in 2023-2024.”  Sven De Backer benadrukt dat de kostprijs voor een crematie bij Westlede tot één van de laagste behoort. “Ik wil nog even aanstippen dat de prijs van de crematies in Oost-Vlaanderen nog steeds bij de laagste blijven op Vlaams niveau en dat de prijs van een crematie slechts 10-15 procent uitmaakt van de totale kost van de uitvaart.”

Prijsstijging

Ook Crematorium Het Polderbos in Oostende overweegt een prijsstijging. “Wij plannen inderdaad een prijsstijging van ongeveer 10 procent vanaf januari 2023, maar de exacte prijsstijging is nog niet bekend en beslist”, zegt directeur Johan Seynaeve. “Het heeft inderdaad te maken met het gevolg van de prijsstijging van de energiekosten, loonkosten en algemene kosten. De ovens draaien op gas. De elektriciteit is ook duurder geworden.” Het crematorium bestaat nog maar één jaar. “Ik heb de covidcrisis meegemaakt tijdens de bouw”, zegt Seynaeve. “Ik heb de energiecrisis meegemaakt tijdens het eerste jaar van exploitatie. Leuk is anders.” Het huidig tarief voor een crematie is 500,00 euro voor vennoten en 550,00 euro voor niet-vennoten.

Havicrem

Havicrem verhoogt de prijs van een crematie met 10 procent per 1 januari 2023. De nieuwe basisprijs voor de crematie van een volwassen persoon tijdens weekdagen zal 595 EUR bedragen. “De torenhoge energieprijzen en de afgeleide inflatie van personeelskosten maar vooral ook de leverancierskosten (voor bepaalde materialen & grondstoffen: +30%) hebben onze uitgaven aanzienlijk verhoogd”, zegt directeur Bart Carleer. “De prijsverhoging moet ons in staat stellen ‘bij benadering’ break-even te draaien in 2023.  Na de opening van crematorium Daelhof in maart 2015 is de basisprijs voor een crematie  6 jaar lang niet verhoogd. Een verhoging met 10 procent is een doorrekening van alle indexverhogingen in 2022.”

Eigen redactie via Matthias Vanheerentals

Afbeeldingen ©Crematorium Uitzicht

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria