Het crematorium Siesegem in Aalst wil aantal crematies met 20 procent per jaar optrekken, namelijk van 3000 naar 3600. Daarvoor is een aanvraag ingediend bij de provincie Oost-Vlaanderen om de milieuvergunning aan te passen. De capaciteitsuitbreiding is nodig om aan de stijgende vraag te voldoen.
Sinds de opening van het crematorium, 4 jaar terug, wordt er steeds meer gecremeerd. “We zien effectief een stijgende trend in de crematies”, zegt Sven De Backer, directeur. “De crematiegraad blijft in Vlaanderen, zeker in Oost-Vlaanderen, stijgen. We zitten in Oost-Vlaanderen aan een crematiegraad van 80,5 procent, wat zeer hoog is. We zien de stijgende trend in al onze crematoria, maar dan vooral in Aalst. We worden daar vandaag geconfronteerd met de limieten van onze milieuvergunning.”
Milieuvergunning
De milieuvergunning laat het crematorium in Aalst maar toe om 3000 crematies per jaar doen. Daarom werd nu een aanvraag ingediend om de milieuvergunning aan te passen naar 3600 crematies per jaar. “Capaciteitsgewijs kunnen we dat vandaag perfect aan”, zegt De Backer. “We kunnen perfect een hoger aantal crematies aan, alleen is onze milieuvergunning beperkt. Zo kunnen we bepaalde pieken, zoals in de coronacrisis, opvangen.” In 2020 vroeg Westlede al een uitzonderlijke verhoging aan die toen in volle coronaperiode mogelijk was via maatregelen van een nooddecreet.
Oorzaken
Volgens De Backer zijn er een aantal oorzaken waarom het aantal crematies stijgen. “Het is een relatief nieuw crematorium, wat een vrij grote aantrekkingskracht geeft. We zien ook een grote instroom vanuit Vlaams-Brabant. We vermoeden dat de mobiliteitsproblematiek rond het Brusselse een rol speelt. Het is wellicht net iets makkelijker om naar Aalst te rijden dan naar de crematoria in Ukkel of Zemst. We zijn minder filegevoelig. We halen dus extra crematies binnen waar we niet op gerekend hadden. De ondernemer kijkt waar er plaats is en wat makkelijker bereikbaar is. We hebben er bovendien grote aula’s waar men een mooie afscheidsplechtigheid kan houden. Die effecten spelen zeker mee in de groei van het crematorium.”
Via Matthias Vanheerentals – Beeld: via Westlede