Verschillende flows in alle sereniteit van elkaar scheiden, dat was de taak bij de start van het concept voor het gloednieuwe crematorium Daelhof van Havicrem in Zemst. De intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in de provincie Vlaams-Brabant nam Bopro onder de arm om het project in goede banen te leiden. Bopro’s aanpak resulteerde in een vredevolle infrastructuur die geluidloos overgaat in zijn omgeving.

Het project kreeg de naam Daelhof mee, een verwijzing naar een hoeve die hier vroeger stond. Het terrein nu heeft een oppervlakte van 5,5 ha en grenst aan een groene bufferzone. Door de naadloze integratie van het crematorium in de omgeving, blijft het bestaande overstromingsgebied behouden en wordt er een verbinding gemaakt met een nabijgelegen bos.

Afgestemd op bezoekers
Een gebouw met dergelijke sociale impact moet volledig afgestemd zijn op zijn bezoekers, bedachten initiatiefnemers. “Het doel van Daelhof was om door middel van het gebouw en de infrastructuur aan iedereen de mogelijkheid te geven om in alle sereniteit op een eigen persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van de overledenen,” vertelt Arnold Schautteet, projectleider voor Bopro. “Het ontwerp van architect Christian Kieckens voldeed hieraan.

Er zouden geen conflicten tussen de verschillende flows van rouwenden, kisten, personeel, catering … optreden. Daarnaast kwam de ontwerper tegemoet aan de uitdaging om de bovengrondse parking voor tachtig wagens naadloos over te laten gaan in het achterliggend bos. Kieckens maakte daarenboven een spel van natuurlijk en kunstmatig licht mogelijk. Voor de initiatiefnemers vitaal om hiermee een vredevolle sfeer te creëren zonder inkijk te bieden van buiten uit.”

Lees het volledige artikel op bouwenaanvlaanderen.be

 

Deel dit!

Plaats een reactie