In de eerste zes maanden van dit jaar hebben tot 34.632 Belgen gekozen voor crematie.  Dit cijfer komt neer op een stijging van 12 procent meer als men het gaat vergelijken met vorig jaar.  In grote steden als Antwerpen, Brussel en Gent laat negentig procent zich nu al cremeren, terwijl nog amper tien procent voor een klassieke begrafenis kiest. ‘En dat terwijl het Vlaamse gemiddelde drie jaar geleden nog onder 50 procent lag’, zegt Johan Dexters van de Belgische federatie van Begrafenisondernemers.

Er wordt zo vaak voor crematie gekozen dat in het crematorium van Kortrijk de limiet tegen het einde van het jaar bereikt zal zijn ‘Die kans is zeer reëel’, zegt directeur Jan Sabbe. ‘Vooral als we bijvoorbeeld al vroeg een strenge winter zouden krijgen, waardoor het aantal sterfgevallen zou stijgen. En dan moeten we ofwel via het principe eerst komt, eerst maalt werken, ofwel alleen nog mensen toelaten uit de aangesloten gemeenten om de toestroom af te remmen. Maar leg dat maar eens uit.’

Volgens de milieuvergunning mag het Kortrijkse cremato­rium maximaal 3.065 crematies per jaar doen. De directeur wil dat aantal nu optrekken tot 4.000. In Sint-Niklaas werd het maximumaantal onlangs nog verhoogd.

bron: focus-wtv.be – 4nieuws.be

Deel dit!

Plaats een reactie