Het Crematorium Hofheide in Holsbeek is de winnaar van de provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de toekomst’ 2015. Eerder dit jaar was het gebouw en de omgevingsaanleg al laureaat van de Prijs Publieke Ruimte 2015.

“Gelegen als een sarcofaag in het Hageland, temidden van water en boomgaarden, lijkt het crematorium Hofheide vergroeid met de omgeving. De kracht en eenvoud van het landschap rondom het crematorium brengen de bezoeker tot rust, waardoor afscheid nemen in een serene omgeving kan gebeuren. Het open informele karakter spreekt ook toevallige bezoekers aan.” Zo luidde het oordeel van de jury van de Prijs Publieke Ruimte 2015.

‘De jury vindt het crematorium tijdloos en van internationale klasse omwille van een doorgedreven landschapsarchitectuur en een monumentale doch uiterst menselijke, troostende architectuur. De jury looft de architecten omdat zij een hoogtechnologisch gebouw de uitstraling en de waardigheid hebben gegeven van de graftombes uit de antieke cultuur’ (jurylid Koen Van Synghel).

Het resultaat van de oproep waren 30 erg diverse inzendingen: scholen, sociale huizen, gemeenschapscentra, bedrijven, kantoren, winkels,…  Op advies van de jury kende het provinciebestuur de prijs toe aan de bouwheer en de ontwerpers van het Crematorium Hofheide in Nieuwrode (Holsbeek). De architecten Coussée & Goris ontwierpen in samenwerking met de Spaanse RCR-Architecten een uniek gebouw voor Vlaanderen. De bouwheer – IGS Hofheide – en het architectenbureau delen de prijs (elk 3.500 euro).

Lees een uitgebreide reportage over het gebouw van het crematorium

Deel dit!

Plaats een reactie