alfaset crematorium wikipediaEen crematorium in Oslo, Noorwegen, had het plan om de ovens van het crematorium aan te sluiten op het lokale verwarmingsnetwerk zodat de huizen rondom het crematorium de warmte konden opvangen.  In vele crematoria in Europa wordt deze techniek al gebruikt om de gebouwen van crematoria of andere nabijgelegen gebouwen op te warmen.

Ethische bezwaren en praktische problemen

In het crematorium van Oslo, zal dit plan niet doorgaan.  De lokale bevolking heeft hiervoor teveel ethische bezwaren om de warmte van het crematorium te gebruiken.  Behalve de ethische bezwaren om dode lichamen als brandstof te gebruiken, speelden ook praktische problemen een rol. ,,Het punt is dat de ovens te ver weg zijn van het bestaande verwarmingsnetwerk, waardoor het niet voordelig is om ze te verbinden,” zo vertelt Truls Jemtland van de plaatselijke energiemaatschappij. Daarbij zouden de verbrandingen ook te sporadisch zijn om de warmte gemakkelijk te kunnen gebruiken.

Crematorium van Antwerpen gebruikt de warmte om eigen gebouwen te verwarmen.

Het idee om een crematorium te gebruiken in de verwarming van huizen is overigens niet nieuw. Het Ringsted Crematorium in de buurt van Kopenhagen voorziet momenteel al 600 huishoudens van warmte. De Deense Ethische Raad bepaalde in 2012 dat er geen ethische bezwaren zijn tegen deze vorm van warmtevoorziening. In Engeland verwarmt een crematorium het plaatselijke zwembad.  Het crematorium van Antwerpen wordt de warmte gebruikt om de gebouwen te verwarmen.

foto: Wikipedia – Alfaset crematorium

Deel dit!

1 reactie

  1. Ik ben van mening dat een crematorium er van buiten en in de publieke ruimte’s waardig moet uitzien. Het moet ook rust geven en je moet geen overbodige geluiden horen. Wat er verder zogenaamd achter de schermen gebeurt daar zal het kundige personeel dan wel over ontfermen.

Plaats een reactie