CrematoriaNieuws

Crematorium Kortrijk kan recordbedrag wegschenken aan goede doelen door recyclage van metalen

©Adobe Stock Licentie

Crematorium Kortrijk kan recordbedrag wegschenken aan goede doelen door recyclage van metalen

Crematorium Uitzicht in Kortrijk schenkt opnieuw een bedrag van ruim 47.000 euro aan verschillende goede doelen. Dit jaar zijn dat het thuiszorgproject Koester van de vzw Kinderkankerfonds, de rouwkampen van de vzw Saying Goodbye en de preventieve hulpverlening van Zelfmoordlijn 1813. Het bedrag werd ingezameld dankzij de zogenaamde restmetalen die vrijkomen bij crematies.

Wat zijn deze metalen?

De prothesen of materialen die gebruikt worden bij operaties.  Zo zijn er veel mensen met nieuwe heupen en nieuwe knieën.  Deze metalen komen bij crematie terug en worden per metaalsoort gesorteerd door het crematorium.  Een speciaal recyclagebedrijf komt deze metalen ophalen van de crematoria.  Voor de recyclage van deze materialen, krijgt het crematorium dan een bedrag gestort.  Dat bedrag gaat per crematorium en per jaar naar één of meerdere goede doelen.  Zo ook nu met het crematorium van Kortrijk.

Een recordbedrag

Crematorium Uitzicht op Hoog Kortrijk schenkt dus 47.211 euro aan goede doelen. Dat is een recordbedrag. “Wat deels te maken heeft met de internationale beurswaarde voor edelmetalen, die vrij gunstig was”, zegt directeur Jan Sabbe. De goede doelen zijn Koester, Saying Goodbye en de Zelfmoordlijn 1813.

Ook andere crematoria

Ook andere crematoria in Vlaanderen doen dat zo. “De return uit metaalrecyclage bracht 42.321 euro op bij Uitzicht, in 2019”, zegt Jan Sabbe, directeur van het Kortrijkse crematorium. “We verdelen het geld onder drie goeie doelen: het thuiszorgproject Koester van de vzw Kinderkankerfonds, de rouwkampen van de vzw Saying Goodbye en de preventieve hulpverlening van de Zeldmoordlijn 1813.

Dat heeft de raad van bestuur van Psilon beslist. Dat is de intergemeentelijke vereniging die het crematorium Uitzicht beheert.”

bron: eigen redactie en hln.be, kw.be

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria