CrematoriaNieuws

Crematorium Lochristi wordt gerenoveerd

Het crematorium van Lochristi wordt gerenoveerd. Er wordt 2 miljoen euro in geïnvesteerd. Er is na 30 jaar nood aan renovatie. 

Het crematorium van Lochristi is dringend aan renovatie toe. Het gebouw wordt 6 dagen op 7 intensief gebruikt. Per jaar zijn er gemiddeld 300.000 bezoekers wat voor slijtage aan de infrastructuur zorgt. Het crematorium krijgt nu een volledige make-over.

Het interieur van de aula’s wordt opgefrist. De wanden van donker notenhout worden lichter. Er zal geïnvesteerd worden in verwarming en isolatie. Er zullen ook een aantal energiebesparende investeringen doorgevoerd worden. Onder meer de vervanging van de verlichting door LED-armaturen en een betere isolatie van de inkomhal staan op het programma.

Oude oven 

De oudste ovenlijn zal integraal vervangen worden. De directie bestudeert momenteel of het haalbaar is om een elektrische oven te installeren, wat milieuvriendelijker zou zijn dan een traditionele oven. Ook het gebouw zal opgeknapt worden en aangepast worden aan nieuwe technologieën zoals livestreaming van plechtigheden. 

Dankzij de renovatie moet de capaciteit van de drie crematoria met drie procent stijgen, goed voor 12.000 crematies per jaar. “De stijging van het aantal crematies met 3% is een natuurlijke tendens en staat lost van het capaciteitsvraagstuk”, zegt directeur Sven De Backer. “We hebben nu ook reeds voldoende capaciteit om deze crematies uit te voeren.” De coronacrisis heeft als gevolg dat het crematorium aan maximale capaciteit moet werken. Door de toenemende drukte verslijten de ovenlijnen sneller. 

Dienstverlening gegarandeerd 

De directie zal erover waken dat de dienstverlening zo goed als mogelijk verzekerd wordt tijdens de werken. De plechtigheden zullen gedurende de werkzaamheden verhuizen naar andere gebouwen op het domein. De intercommunale Westlede heeft vestigingen in Lochristi, Aalst of Sint-Niklaas. In Aalst waren er in 2020 3.396 crematies, in Lochristi 6.266 en in Sint-Niklaas 3.680.

In alle Vlaamse crematoria samen 52.442. Eén op de vier van alle crematies in Vlaanderen gebeurde dus in één van de drie vestigingen van de intercommunale Westlede. 75 tot 78 procent van de Oost-Vlamingen die overlijden, werden gecremeerd. De directie van het crematorium verwacht dat dit percentage nog zal toenemen. 

Foto: Westlede – Artikel, eigen redactie via Matthias Vanheerentals.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria