crematorium oostendeHet dossier van een nieuwe crematorium te Oostende loopt vlot. Nu moet iedereen nog uitwijken naar Brugge of Kortrijk, in 2017 komt daar een optie bij: Oostende.  Dit op de locatie waar we al over geschreven hebben, aan de Grintweg op de site van de voormalige steenbakkerij.

80% van de Oostendse overledenen worden gecremeerd

Dit nieuwe crematorium zal 830 vierkante meter groot zijn en opent in 2017.  Geen dag te vroeg, want de nood aan een crematorium in Oostende is hoog. ‘Tachtig procent van de Oostendse overledenen wordt gecremeerd’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Tommelein (Open VLD). ‘Nu moeten die mensen naar Brugge. Dat houdt niet alleen verre verplaatsingen in, maar ook de winsten vloeien daardoor naar Brugge.’. zo schrijft het nieuwsblad.

‘De Vlaamse overheid was akkoord met de plannen op voorwaarde dat we achter het gebouw een groenzone aanleggen. De totale oppervlakte, inclusief parking en twee strooiweides, zal drie hectare bedragen’, zegt Tommelein. Er komen twee ovens, twee aula’s van 150 en 250 personen en faciliteiten voor het personeel.

Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is klaar, maar zit nog in openbaar onderzoek tot eind september. Tot dan kan iedereen bezwaar aantekenen tegen de plannen. Maar schepen Tommelein verwacht geen tegenstand zoals het actiecomité dat tegen de inplanting aan de Nieuwpoortsesteenweg was, middenin een woonwijk.

Er zijn ook nog enkele  opvallende woorden gevallen in het interview met Bart Tommelein: ‘Uit een studie blijkt dat het crematorium ook economisch leefbaar zal zijn. We gaan dat niet privatiseren, maar we kunnen eventueel wel samenwerken met mensen die ervaring en expertise hebben in de materie.’ Na de bouwvergunning in 2014 moet de bouw starten in 2015. Tegen 2017 worden de eerste crematies verwacht.

Deel dit!

Plaats een reactie