Vorige vrijdag heeft in Lommel de eerste steenlegging van het nieuwe crematorium Pontes plaatsgevonden. Dit onder een ruime belangstelling.  Het nieuwe crematorium wordt gebouwd vlakbij de huidige begraafplaats in de Norbert Neeckxlaan.

Momenteel ziet men heel wat bedrijvigheid rond het nieuwe te bouwen crematorium. De werken zijn gestart eind 2016 en wat men nu kan zien is een grote bouwput.  In de loop van dit jaar zullen de bouwwerken vorderen en zal het nieuwe crematorium Stuifduin oprijzen.

Open in het voorjaar van 2018

Men schat dat de werken voor het nieuwe crematorium tot 1,5 jaar in beslag zullen nemen.  De opening wordt gepland in het voorjaar van 2018.

“De aanwezigheid van een crematorium is een vooruitgang voor de regio”, zegt Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven. “Vandaag kunnen de inwoners van Noord-Limburg voor crematies terecht in Turnhout, Hasselt of Nederland. Al sinds 2009 denken we in onze stad aan een eigen crematorium, en amper een tiental jaar later zal het effectief ook open gaan. Het project werd vanaf het begin door de bevolking omarmd, het is ook op vraag van vele inwoners dat het er eindelijk is gekomen. Op basis van het bevolkingsaantal in de regio – ruim 270.000 inwoners – en de groeiende voorkeur voor crematie zullen naar verwachting jaarlijks zo’n 1.300 tot 1.400 overledenen gecremeerd worden in het nieuwe crematorium.”

Samenwerking met verschillende gemeenten

Intercommunale Pontes en de stad Lommel zochten naar een samenwerking van een aantal gemeenten.  Zo zijn er nog zes andere gemeenten mee betrokken in het verhaal.  Onderanderen Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt en Peer.

“Uitbater Pontes gelooft er sterk in dat uitvaart en de beleving hierrond een sterk lokaal gegeven is. De lokale uitvaartsector is dan ook het best geplaatst om ons de gewoonten, tradities en wensen van Limburg te leren kennen. Om die reden hebben we al geregeld overleg gepleegd met de plaatselijke begrafenisondernemers”, aldus Tom Wustenberghs van Pontes. 

Architect Luc Vanmuysen van a2o-architecten beschouwt het nieuwe crematorium en de aangrenzende parkbegraafplaats als één site. “Het bestaande inkomgebouw van de begraafplaats blijft de hoofdtoegang van de site. Het crematorium takt aan op de aanwezige hoofdas. In het ontwerp staat de natuur centraal. Het gaat om een transparant gebouw waarbij interieur en exterieur nauw met elkaar verweven zijn en naadloos aansluiten op het omliggende landschap. Rondom het gebouw wordt gespeeld met het bestaande dennenbos, heide en een zandlandschap. De materialen voor het gebouw zelf zijn eenvoudig. De materialen baksteen, beton en hout worden gebruikt, omdat deze robuustheid uitstralen en moeiteloos de tand des tijds doorstaan. Flinterdunne glazen vliezen beschermen het interieur.”

Deel dit!

Plaats een reactie