Crematorium van Aalst is geopend

Het nieuwe crematorium van Aalst is geopend.  Een uniek en transparant crematorium, dat zijn de sleutelwoorden die men voor het nieuwe crematorium kan opsommen.  Want de ovens kan men zien wanneer men als bezoeker voorbij de technische ruimte wandelt.

Grote glaspartijen brengen transparantie 

Achter grote glaspartijen ziet men de ovens en de filterinstallaties die helemaal in dezelfde kleur vervaardigd zijn.  Naast koffiezalen, ruimten voor plechtigheden is er ook een strooiweide van 7 hectare om asverstrooiingen te laten plaatsvinden.  Dit zoals het Vlaamse Decreet voorziet.

Na een paar decennia, eindelijk een crematorium in Aalst

Het crematorium van Aalst heeft al wat getouwtrek achter de rug.  Aalst is na een paar decennia gepalaver een stad met nu een crematorium. 3.000 crematies per jaar en 8 plechtigheden per dag zullen er plaatsvinden. Het gebouw zelf is op dezelfde tekentafel ontworpen als Utopia, door het Nederlandse KAAN Architecten. Het is een van de mooiste gebouwen van de stad.

Enkel warme lucht komt uit de schouw

Volgens de bouwheer, intercommunale Westlede, is het een crematorium enig in zijn soort. “In Europa en misschien zelfs de wereld”, zegt directeur Kris Coenegrachts. “De verbrandingsovens en de filterinstallatie zijn zichtbaar voor publiek.” Op de doorgang waar mensen vrij kunnen rondlopen van en naar de strooiweide, passeer je grote ramen waarachter de ovens en installatie staan. Van veraf kan je het niet zien omdat er op enkele meters afstand van de glaspartij nog een muur staat.

“Onze boodschap is dat we niets te verbergen hebben”, gaat Coenegrachts verder. “Dat crematoria vervuilend zijn voor de lucht, klopt niet: uit de schouw komt hier enkel warme lucht.”

Videoreportage tv Oost:

Deel dit!

Plaats een reactie