Tot 15:00 kunnen de overleden en de nabestaanden elke dag terecht in het “lijkenhotel” in Japan.  Heel minimalistische kamers in een hotel voor lichamen van overledenen.  Voorzien van Flat-screen televisies, tandenborstel en plastic bekers in de badkamer.  Ook aparte bedden voor nabestaanden.  Zo kunnen nabestaanden nabij hun overledene overnachten.

 Gekoelde kisten  

Japanners noemen het een “itai hoteru”, of lijkhotel. Ongeveer de helft van de kamers zijn uitgerust met kleine altaren en smalle platforms ontworpen om doodskisten te plaatsen. Sommige hebben ook gekoelde doodskisten met transparante deksel, zodat rouwenden binnen kunt groeten.

Deels mortuarium, deels herberg, deze hotels serveren een groeiende markt van de Japanse bevolking die op zoek zijn naar een alternatief voor traditionele begrafenissen in een land waar de bevolking snel vergrijst.  De crematoria kunnen vaak de toevloed van overledenen niet aan.  Vandaar deze optie.

Veelal gaat de overledene vanuit het ziekenhuis of thuis naar het crematorium.  Waar een dag later de plechtigheid en crematie zal plaatsvinden met familie en vrienden.

Minder contact met de omgeving

Maar omdat de band met de wijk, buren, collega’s verzwakt door ouder worden, zijn uitvaarten vaak veel kleiner dan vroeger de traditie was.  Daarenboven groeit de oudere bevolking van Japan zo snel, dat de mogelijkheid van deze hotels bijna een noodzaak wordt.  Crematoria doen eveneens deze hotels groeien, omdat er wachttijden van enkele dagen kunnen zijn alvorens een crematie kan plaatsvinden.

Deze hotels bieden de juiste oplossing op het juiste moment.  Het lichaam kan er rusten voor enkele dagen tegen een heel lage kostprijs.  Dit tot de crematie en plechtigheid kan plaatsvinden in het crematorium.  Een kleine waken in het crematorium voor de crematie is eveneens goedkoper.

5100 crematoria

“Het aanbod voldoet niet aan de vraag” vertelt de heer Hiroshi Ota, ambtenaar bij de Japan Society of Environmental Crematoria.  Japan telt zo’n 5.100 crematoria.  Tokyo heeft er amper 26 met een bevolkingsaantal van 13 miljoen.  “De vraag naar crematie zal echter nog toenemen wanneer de baby boomers komen te overlijden” vertelt Ota verder.

De Japanse begrafenisondernemingen hebben de uitvaartwereld zien veranderen.  Waar vroeger in de jaren ’80 Japanse begrafenissen gebaseerd waren op pronken aan andere mensen, is dat vandaag compleet anders.  Toen was het belangrijk om gezien te worden.  Vandaag zijn minimalistische ceremoniën vaker gekozen.

Het concept van de “lijkhotels” slaat aan.  Deze worden gebruikt voor gezinnen die een eenvoudig afscheid willen.  Of zelfs helemaal geen afscheid willen nemen, gewoon de overledene daar laten rusten tot aan de crematie.  Zo zijn er vandaag 30% van zulke uitvaarten in de regio van Tokyo, dit was amper 10% tien jaar geleden.  Misschien heeft dit met de prijs te maken, want Japanse uitvaarten zijn vrij duur.

Na 49 dagen naar de begraafplaats

De as van de overledene wordt 49 dagen thuis bewaard.  Na deze dagen wordt de asurn overgebracht naar de begraafplaats.  Op de 49e dag, volgens de boeddhistische traditie, worden de doden verondersteld om naar de volgende wereld over te gaan.

 
De vraag naar “itai hoteru” zal waarschijnlijk nog verder groeien. Vorig jaar stierven 1,3 miljoen mensen in Japan, een stijging van 35 procent ten opzichte van 15 jaar geleden.  En dit cijfer zal naar verwachting klimmen tot een piek van 1,7 miljoen in 2040, volgens het ministerie van Arbeid, Gezondheid en Welzijn.

Het aantal mensen dat alleen sterven is stijgende. In Tokyo is het aantal mensen van boven de 65 jaar die alleen stierven meer dan verdubbeld tussen 2003 en 2015.  Hiervoor zijn cijfers beschikbaar via de diensten van de overheid.

Bij de hotels ziet een derde van de nabestaanden die gebruik maken van het hotel, af van een formele begrafenis.  In plaats daarvan baren ze de overledene twee of drie dagen op met alleen de naaste familie aanwezig.  Ze praten in deze hotels over “family only” uitvaarten.
 

Volgens de Japanse Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Japan zo’n 15.000 euro.  Een pakket bij het hotel, het goedkoopste, kost zo’n 1.430 euro.  Hiervoor regelt men de groetkamer, bloemen, een overnachting bij de overledene, de gekoelde kist, vervoer naar het crematorium en een urne.  Extra diensten moet je bijbetalen, meerdere kamers huren, een wake houden, en crematie is hier niet inbegrepen.

Deze hotels zullen nog aan markt winnen de komende jaren.  Meer mensen zullen overlijden in Japan, de vergrijzing neemt toe, de vraag neemt ook toe.

 

Via de New York Times

Deel dit!

Plaats een reactie