DiscussiesGroene begrafenisNieuwsProductResomerenUitvaarttrends

De hoogste rechtbank van Ontario in Canada heeft de deur opengezet naar het resomeren

De hoogste rechtbank van Ontario in Canada heeft de deur opengezet naar het resomeren

De hoogste rechtbank van Ontario in Canada, heeft de deur opengezet naar een controversiële vorm van vloeibare crematie die bekend staat als alkalische hydrolyse bij lage temperatuur of in vaktermen: resomeren.

Ook wel aquamatie of water-crematie, bio-crematie genoemd, is alkalische hydrolyse afhankelijk van een algemeen chemisch proces, hydrolyse, om organen, spieren, vet en ander zacht weefsel van een menselijk lichaam af te breken en op te lossen. Het laat alleen botten en een bruinachtige vloeistof achter.

Die vloeistof, bestaande uit water, zouten, mineralen en aminozuren, wordt geneutraliseerd en afgevoerd naar het riool of opgevangen. Het gaat vervolgens door de afvalwaterzuivering voordat het in het milieu terechtkomt. Er is zowel een hoge als een lage temperatuur vorm van vloeibare crematie.

Bereavement Authority of Ontario (BAO)

De Bereavement Authority of Ontario (BAO), die de uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen van de provincie reguleert, verzet zich al jaren sterk tegen de introductie van alkalische hydrolyse bij lage temperatuur vanwege veiligheidsoverwegingen.

Maar in een recente beslissing verwierp het Hof van Beroep van Ontario het laatste beroep van het BAO, dat probeerde te voorkomen dat een uitvaartcentrum het zou gebruiken totdat wetenschappelijke testen hebben aangetoond dat het proces menselijke prionen vernietigt – eiwitten die neurodegeneratieve ziekten kunnen overbrengen, zoals Creutzfeldt. – Jakob-ziekte.

Geen redelijke gronden gevonden

Volgens het hof van beroep heeft het BAO geen redelijke gronden gevonden om aan te nemen dat de crematiemethode een risico voor de volksgezondheid en veiligheid inhield. En het onderschreef een uitspraak van een lagere rechtbank waarin stond dat het voorzorgsbeginsel niet van toepassing was in de zaak, die het BAO tegen een uitvaartcentrum in Newcastle, Ont, zette. (ongeveer 330 kn ten westen van Ottawa, nabij Oshawa).

David Brazeau, communicatiemanager voor het BAO, probeerde de impact van de uitspraak te minimaliseren: “De beslissing ging over de drempel waaraan de “registrar” moet voldoen om licenties te weigeren of in te trekken”, stelde Brazeau in een e-mail. “Het betreft slechts één licentiehouder.”

In een interview zei Trevor Charbonneau, eigenaar van het Newcastle Funeral Home, dat hij ongeveer $ 340.000 heeft uitgegeven tijdens zijn twee-en-een-half jaar durende juridische strijd tegen de provinciale toezichthouder.

Charbonneau zei onder andere dat hij een wetenschappelijke studie aan de Indiana University heeft gefinancierd om de effectiviteit van alkalische hydrolyse bij lage temperatuur (AH) te testen.

Prionen reduceren tot een grootte dat ze inactief maakt

Vorig jaar gepubliceerd in het bioveiligheidstijdschrift ‘ABSA International’, bleek uit die studie dat AH bij lage temperatuur prionen reduceert tot een grootte die ze inactief maakt. Onderzoekers plaatsten een varkenskarkas van 142 kilo in een machine met lage temperatuur en injecteerden bacteriesporen diep in het dier om menselijke infectieuze agentia te simuleren. De machine werkte 17 uur bij een temperatuur van 95 ° C.

De studie concludeerde dat het proces “in staat was weefsel en eiwitmateriaal af te breken tot peptiden die kleiner zijn dan het kleinste infectieuze priondeeltje.”

Charbonneau zei dat hij hoopt dat het probleem nu is opgelost, maar hij vreest dat de toezichthouder de wetenschap nog steeds niet accepteert. “Het is een lang gevecht geweest dat me financieel en emotioneel erg heeft uitgeput, maar ik hoop dat we hier aan het einde zijn”, zei de begrafenisondernemer. “Alle wetenschap wijst erop dat het veilig is, en er is geen wetenschap die iets anders zegt.”

Het uitvaartcentrum van Newcastle had zijn vergunning om AH op lage temperatuur te gebruiken meer dan twee jaar geleden, in juni 2018, opgeschort door de BAO, maanden nadat Charbonneau de machine van $ 150.000 (US) had gekocht en voor de installatie had betaald.

Charbonneau won het goedkeuren van zijn licentie eerst bij het License Appeal Tribunal en vervolgens bij het Divisional Court. Hij verwelkomde de laatste uitspraak van het hof van beroep. “Ik was opgelucht – ik was niet verrast – maar ik was opgelucht”, zei hij. “Dit is mijn levensonderhoud dat op het spel staat.”

Charbonneau zei dat hij gelooft dat de zaak een precedent schept dat andere uitvaartcentra in staat zou moeten stellen om machines met lage temperatuur te bedienen en aan te kopen, die zo geprijsd zijn dat kleinere bedrijven de service kunnen aanbieden.

Het uitvaartcentrum van Newcastle is nu de enige in de provincie die een lage temperatuur AH-machine gebruikt.

Groene vorm van crematie

Gefactureerd als een “groene” vorm van crematie, gebruikt vloeibare crematie ongeveer een kwart van de energie van conventionele crematie op basis van vlammen en stoot geen directe broeikasgassen uit. Lage temperatuur AH is goedkoper en verbruikt minder energie dan de hoge temperatuur versie.

Bij hoge temperatuur AH wordt een lichaam in een roestvrijstalen tank met circulerend warm water en loog (kaliumhydroxide) geplaatst en vervolgens onder druk verwarmd tot ongeveer 150 C. Door de vloeistof onder druk te zetten, wordt het kookpunt verhoogd. Met deze methode kan een lichaam in zes tot acht uur vloeibaar worden gemaakt.

Bij hydrolyse bij lage temperatuur blijft de temperatuur in de drukloze tank onder de 100 ° C en duurt het vloeibaar maken 14 tot 18 uur.  De achtergebleven botten worden gebakken, tot poeder vermalen en in een urn gedaan. (Gehydrolyseerde resten zijn witter en volumineuzer dan conventioneel gecremeerde resten.)

Het systeem is zeker geen nieuwe technologie

Alkalische hydrolyse is geen nieuwe technologie. Het werd in de jaren 1880 in de VS gepatenteerd als een middel om dode boerderijdieren te verwijderen. Al decennia lang wordt het proces ook gebruikt om dode huisdieren te cremeren, medisch afval te verwerken en menselijke lichamen te verwijderen die aan de medische wetenschap zijn geschonken.

Veel eigenaren van gezelschapsdieren beschouwden het als een “zachtere” vorm van crematie en dat leidde tot eisen voor het gebruik ervan bij mensen.  In 2003 werd Minnesota de eerste Amerikaanse staat die alkalische hydrolyse voor mensen legaliseerde. Meer dan een dozijn staten hebben het sindsdien gelegaliseerd.

In Canada komen crematies nu veel vaker voor dan begraven. Volgens de Cremation Association of North America bedroeg het crematiecijfer in Canada 73,1 procent in 2019. De trend wordt gedeeltelijk gedreven door de prijs, aangezien crematie doorgaans aanzienlijk goedkoper is dan een volledige begrafenis met een begraving van de kist.

Het begrafeniscentrum van de familie Pilon op de begrafenis van Arnprior kreeg eerder dit jaar een vergunning om vloeibare crematie op hoge temperatuur te verzorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft alkalische hydrolyse bij hoge temperatuur erkend als “een aanvaardbare methode voor het desinfecteren en verwijderen van menselijke resten”. Hoog gewaardeerde wetenschappelijke studies tonen aan dat de methode infectieuze agentia elimineert, waaronder moeilijk te vernietigen prionen.

Bron: Ottowa Citizen – Eigen redactie

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies