De stad Hasselt hangt een miljoenenclaim boven het hoofd.  Dit met betrekking tot het juridisch gevecht dat al enkele jaren loopt rond het crematorium en de uitbating ervan.  De stad zou al zeker 1,2 miljoen moeten betalen aan Dela, dat heeft het Antwerpse hof van beroep vorige week beslist.

Tussen de stad en de uitbater van het crematorium lopen al sinds 2013 juridische procedures, en die dreigen Hasselt nu zelfs enkele miljoenen euro’s te kosten.

In 1989 kwamen Hasselt overeen dat uitvaartspecialist DELA een crematorium zou bouwen én uitbaten tot het jaar 2088. Maar in 2013 kwam de stad al terug op die beslissing. Hasselt wilde het crematorium voortaan zelf uitbaten, en stelde nieuwe voorwaarden op. Er werd ook een onteigening in gang gezet. Facturen voor het gebruik van de accommodaties bleven intussen onbetaald en de achterstallen liepen volgens DELA op tot in de miljoenen euro’s.

De stad Hasselt zag dat anders. Zij vonden de kosten voor het gebruik van de infrastructuur buitensporig hoog aangerekend worden. Daarnaast is de wetgeving intussen aangepast: voortaan mogen alleen nog openbare besturen een crematorium beheren in Vlaanderen. Het hof van beroep in Antwerpen oordeelt desondanks dat de stad al zeker 1,2 miljoen euro mag ophoesten voor het gebruik van het crematorium in 2013.

Want ondanks alles bleef Hasselt het gebouw wel verder gebruiken. De bedragen voor 2014 tot 2016 moeten zelfs nog berekend worden, maar ook daarvoor moet de stad nog een bedrag betalen.  Dat kan oplopen tot 2,6 miljoen euro.  Wat een heel hoog bedrag is.

De onteigeningsprocedure loopt intussen verder. Het nieuwe stadsbestuur erfde het dossier van de vorige ploeg, maar zoekt nu volgens burgemeester Steven Vandeput (N-VA) naar een constructieve oplossing. De stad benadrukt ook dat mensen die afscheid moeten nemen, niets zullen merken van de lopende procedures tussen stad en crematorium.

bron: hln.be

Deel dit!

Plaats een reactie