houtenurneEen deken uit Lebbeke wil niet langer uitvaart in zijn kerk als de crematie op voorhand heeft plaatsgevonden.  Hij is voorstander van een uitvaart met kist in de kerk.  Dit bericht Het Nieuwsblad.  Volgens de deken volgt hij strikt de richtlijnen van de katholieke uitvaartliturgie en de orders van de bisschoppen. Opmerkelijke uitspraken wanneer crematie steeds meer aan markt wint bij de consument.

Consumenten kiezen steeds vaker voor een crematie voor de uitvaartplechtigheid.  Omdat men met de urne na de uitvaart naar de begraafplaats kan gaan. Zo hoeft men niet langer uren te wachten op een koffietafel voor de asverspreiding of bijzetting van de urne kan plaatsvinden.  In grootsteden gebeuren uitvaarten steeds vaker met urne.

Onlangs werd een uitvaart verplaatst naar een andere kerk, dan de kerk van de betreffende deken.  Dit omdat het de uitdrukkelijke wens was van de overledene om de uitvaart te laten plaatsvinden met de urne in de kerk.  De deken vertelt met klem dat de familie van deze overledene, geen vraag had gesteld om de kerk te gebruiken.  Toch vertelt de lokale begrafenisondernemer, dat het uitvoeren van een uitvaart met urne in die kerk niet meer mogelijk is.

Het weigeren van een katholieke uitvaart omwille van de keuze voor crematie, dateert veelal van jaren geleden.  De keuze voor crematie is een keuze van de overledene of de nabestaanden.  Men kan de consument niet verplichten om met de kist in de kerk een uitvaart te laten plaatsvinden.

Deel dit!

1 reactie

  1. Heidi Driesen on

    “Men kan de consument niet verplichten om met de kist in de kerk een uitvaart te laten plaatsvinden.”
    De praktijk is jammer genoeg anders.
    Bij ons in Limburg – Dekenaat Tongeren worden er absoluut geen uitvaarten gedaan met urne in de kerk.
    Hierdoor moet de familie inderdaad na de liturgie nog zo’n 3 uur wachten eer ze de urne de bestemming van hun keuze kunnen geven.

Plaats een reactie