dierenuitvaartDat dierenuitvaarten meer in trek zijn, is geen nieuwtje.  Vanuit Amerika komen er cijfers binnen die voor zich spreken.  De westerse wereld wil zijn huisdieren waardig begraven en dat ziet men ook terug uit deze net gepubliceerde cijfers.  De “The Pet Loss Professionals Alliance”, gesticht in 2009, deed onderzoek naar accurate cijfers met betrekking tot het overlijden van huisdieren en daaraan gekoppelde vraagstukken.

The Pet Loss Professionals Alliance verstrekt onderwijs en mogelijkheden voor professionele groei voor aanbieders van huisdier-gerelateerde uitvaartdiensten.

Cijfers komen enkel van de aangesloten leden, er zijn wellicht meer overleden huisdieren door een dierencrematorium of uitvaartondernemer gecremeerd of begraven.

Zo komen er opmerkelijke cijfers op de voorgrond:

 • 1,861,776 dieren zijn begraven of gecremeerd in 2012
 • 20,811 van deze dieren werden begraven (1 procent)
 • 1,840,965 zijn gecremeerd (99 procent). Dieren die gecremeerd werden:
 • 513,926 (28 percent) werden met andere dieren gecremeerd, fysieke scheiding van de dieren/as
 • 907,536 (49 percent) werden in groep gecremeerd
 • 419,503 (23 percent) werden individueel gecremeerd

 

Uitvaartondernemers stappen mee in de wereld van de dierenuitvaart

De cijfers geven een beeld van de grootte van deze industrie.  Ook nevenbedrijven en toeleveranciers van de uitvaartsector voor de mens, profiteren mee van deze groei.  Na crematie kan de as in een urne worden bewaard en gaat deze vaak terug mee met de baasjes van het huisdier.  Het is een niet te onderschatten industrie die de komende jaren nog aan schaal zal toenemen.  Zo zijn er, door de dalende omzet en de groei van goedkope uitvaarten in de V.S., steeds meer gewone uitvaartondernemers die mee investeren in een dierencrematorium en de daarbij behorende diensten of producten.

Deel dit!

3 reacties

 1. Platteuw Dominque. on

  Zijn er ergens opleidingen die in die sector iets kunnen bijbrengen of van pas kunnen komen?

 2. Ann Timmermans on

  De titel “Dierenuitvaart, een industrie” is een correcte weergave van wat zich de laatste jaren in België afspeelt. De overheid werkt dit in de hand omdat niet voor iedereen dezelfde wetten gelden en diploma’s zeker al niet verplicht zijn. Dit is ten koste van een professionele en correcte service naar eigenaar en dier toe. A1 diploma in de sociale sector en lijkverzorging voor mensen vind ik een basis om een dierencrematorium te “mogen” opstarten!!! Commercieel getinte mensen leggen andere accenten en dan is het woord “industrie” is hier op zijn plaats.

Plaats een reactie