crematorium LommelReeds jaren gaan er stemmen op binnen de Belgische uitvaartsector, om crematoria binnen privé handen te laten oprichten.  Zodat begrafenisondernemers samen kunnen investeren in een crematorium, waar al dan niet enkel een technische crematie kan plaatsvinden.  

Het Vlaams decreet laat het niet toe

Echter laat ons Vlaams decreet op lijkbezorging en begraafplaatsen dit tot op heden niet toe.  Is deze discussie stilgevallen?  Onze intercommunale crematoria doen vandaag erg hun best en leveren professioneel werk.  Zodoende wordt er in ons land perfect in crematies voorzien Zo ligt elk crematorium in handen van de overheid, hoewel dit soms door bedrijven anders geschreven wordt.

Dat crematie belangrijker wordt, is geen nieuwtje.  Het aantal crematies stijgt elk jaar en zal dat wellicht de komende jaren blijven stijgen.  Daarom investeert men steeds meer in nieuwe crematoria.  Het nieuwe crematorium van Oostende en Lommel zijn een mooi voorbeeld van nieuwe crematoria in Limburg en West-Vlaanderen.

De stijgende vraag naar crematie brengt vraagtekens mee

De stijgende vraag naar crematie brengt dus ook vraagtekens mee, hoe zal de uitvaartsector rond crematie evolueren?  Zal onze overheid in de toekomst privé crematoria toelaten?  Wat zijn de voor- en nadelen van een privé crematorium?  Welk orgaan zal deze crematoria controleren?

Bij bepaalde begrafenisondernemers is crematie gevraagd door 95% van zijn families, een niet te onderschatten aantal.  Het geeft een beeld aan de toekomst binnen de uitvaartsector.  Niet alleen in ons land stijgt de vraag naar crematie, over gans de wereld, zeker waar er plaatsgebrek is om te begraven, stijgt het aantal crematies enorm.

De uitvaartsector onderling verdeeld over privé crematoria

Hoewel de uitvaartsector verdeeld kan reageren over privé crematoria, heeft het voor de ene begrafenisondernemer voordelen en voor de andere nadelen.  Hoe gaan we zakelijk om met privé crematoria en de concurrentie tussen begrafenisondernemers onderling?

Het zijn vragen voor de toekomst, binnen een discussie waar het momenteel heel stil rond is.  Is de vraag dan niet meer zo groot?  Welke begrafenisondernemers zien het zitten en welke niet?  Een privé crematorium is een grote investering, niet alleen materieel ook qua personeel.  Personeel dat opgeleid dient te worden om de installaties te bedienen.  Eenvoudig en snel een privé crematorium bouwen lijkt daarom niet evident.

Deel dit!

Plaats een reactie