documentenDrie grote uitvaartverzekeraars, die tevens uitvaartondernemer zijn in Nederland, stappen naar de rechter om een boete die zij onterecht vinden.  Deze boete kregen deze bedrijven van het AFM, de Autoriteit Financiële Markten.  Die heeft enkele jaren geleden boetes van € 250.000 elk uitgedeeld omdat de verzekeraars hun eigen personeel te veel op basis van behaalde omzet zouden belonen, wat in strijd was met de toen geldende regels.

De boetes zijn nooit eerder openbaar gemaakt omdat de drie verzekeraars naar de rechter zijn gestapt. In 2011 deed de toezichthouder onderzoek naar de verkoop van uitvaartverzekeringen. Dat leidde begin 2012 tot de conclusie dat de vijf grootste partijen het belang van de klant te weinig centraal stellen bij de distributie van hun producten.

Het beloningsbeleid zou toen nader onder de loep worden genomen “omdat er prikkels in voorkomen die een groot risico op onzorgvuldige klantbehandeling met zich mee kunnen brengen”, aldus de AFM toen. “Alle onderzochte elementen van de distributie zijn sterk omzetgedreven.” Handhavende maatregelen werden toen niet uitgesloten. Later dat jaar stelde de AFM in een brief aan de marktleider van de uitvaartverzekeringen, dat er geen maatregel zou worden getroffen op grond van het rapport.

Drie onlangs gepubliceerde uitspraken van de rechtbank Rotterdam onthullen echter dat er drie verzekeraars zijn beboet voor omzetgedreven directe verkoop van uitvaartverzekeringen. Twee van die uitspraken werden eerder deze week al op am:web bekendgemaakt: die betreffen omzetgedreven advies bij de twee marktleiders. “Het klopt dat de voorzieningenrechter een uitspraak heeft gedaan inzake een interpretatieverschil tussen de toezichthouder en de marktleider over het beheerst beloningsbeleid. We gaan tegen de uitspraak in hoger beroep en zolang deze casus onder de rechter is kunnen we geen nadere toelichting geven”, zo laat de marktleider nu weten.

bron en volledig artikel

Deel dit!

Plaats een reactie