kerkelijke uitvaartDat staat te lezen in een gratis boekje, “de dood”, van de socialistische mutualiteit van de Franstalige kant van België.  Bij de mutualiteit maakte men een kostenraming op van verschillende kosten die op een uitvaartfactuur in België/Wallonië komen te staan.  Zo komen de prijzen van uitvaartproducten en crematie in dit nieuwe gratis boekje te staan.

Zo spreekt men van een basis kist gemaakt uit een lichte houtsoort, die gemiddeld rond €750 kost.  Vanaf men naar een eikenhouten grafkist gaat, betaalt men minimum €1.000.  Alles is afhankelijk van het model en de afwerking dat men verkiest, zo staat het geschreven in het gratis boekje.

Een luxe grafkist kost maximum tot €6.000.  Ook hier houdt men rekening met de dikte van het hout, welke houtsoort en de afmetingen van de grafkist.  Een zinken binnenkist (in Vlaanderen strikt verboden) kost €500 extra.

De gemiddelde prijs van een crematie omvat vandaag al snel €500, vertelt het boekje.  Wanneer de kost van een urne tussen de €100 en €500 geplaatst kan worden.  Hier ook weer afhankelijk van het type, afmeting, duurzaamheid en het materiaal waaruit de urne vervaardigd is.

Tot slot de gemiddelde prijzen van grafzerken en grafkelders.  De goedkoopste “koffer model” grafzerk, kost minimum €1.250.  Maar hoe groter het model, granietsoort en type, kan deze kost al oplopen naar €6.000.

Een grafkelder kost al snel wat meer geld.  Deze betonnen constructie aankopen en plaatsen kost al snel tussen €4.000 en €25.000, afhankelijk van de afmetingen, materialen en extra bijkomende plaatsingskosten.

Veel van deze gemiddelde prijzen kloppen.  De kost van een crematie klopt, afhankelijk van welk crematorium.  Natuurlijk heeft elke uitvaartondernemer, steenkapper, handelaar, zijn eigen prijzen.

Deel dit!

1 reactie

Plaats een reactie