Nieuws

Eén op zeventig uitvaarten in Nederland op kosten van de overheid

Eén op zeventig uitvaarten in Nederland op kosten van de overheid

Uitvaart steeds vaker op kosten gemeenschap

Overledenen worden steeds vaker op kosten van de overheid begraven. Inmiddels wordt 1 op de 70 begrafenissen betaald door de gemeente. Uitvaartverzekeraars vrezen dat dat aandeel flink gaat oplopen, omdat velen geen verzekering meer afsluiten.

Sinds de invoering van het provisieverbod in Nederland sluiten steeds minder Nederlanders nog een uitvaartverzekering af.  Waar het vroeger een evidentie was, is dat nu veel minder.  Nu moeten mensen betalen voor advies om een uitvaartverzekering te kunnen afsluiten.  Iets wat gelukkig in België niet is.  Zo’n gesprek kost al snel zo’n 100 euro.

Zijn uitvaarten een stuk goedkoper geworden in Nederland?!

Daarnaast zouden uitvaarten een stuk goedkoper zijn geworden in Nederland, zo schrijven toch verschillende uitvaartmedia.  Toch lijkt het erop dat de gemiddelde uitvaartkost nog altijd een stuk hoger ligt dan in België.  Alleen al grafconcessies en de kosten voor crematoria op vele plaatsen liggen veel meer dan in België.  Omdat het vaak om privé begraafplaatsen en crematoria gaat.  Dat bestaat niet in ons land.

De afgelopen vijf jaar is het aantal begrafenissen op kosten van de gemeente dus met 15 procent gestegen. De kosten voor die uitvaarten komen voor rekening van de gemeenschap. Waar de stijging aan ligt, is niet duidelijk, schrijft men in AD.nl.

Die rekening zal alleen maar verder oplopen vrezen de uitvaartverzekeraars in Nederland. Ze zien de laatste vijf jaar dat vooral mensen met een laag inkomen geen uitvaartverzekering meer afsluiten. Het gaat om een daling van 30 procent. Van de groep die minder dan modaal verdient heeft nu nog 54 procent een uitvaartverzekering. Onder mensen in de hoogste welstandsklassen is dat 79 procent.

Mensen met een laag inkomen kan geen uitvaart betalen zoals ze die wensen.

,Dat is juist de groep die zo’n polis nodig heeft, omdat de 5000 tot 6000 euro voor een uitvaart voor hen vaak te duur is”, zegt Martin de Jong, directeur Verzekeren bij uitvaartcoöperatie Dela. Die prijs is men snel kwijt als men een normale uitvaart wil laten uitvoeren voor hun dierbare.

,,Als ze geen verzekering hebben, moeten nabestaanden zich in de schulden steken voor de begrafenis of ze worden begraven op kosten van de gemeente, dus van de gemeenschap.’’ Wanneer mensen met weinig middelen geen uitvaart kunnen betalen is het normaal dat men snel bij de bevoegde diensten zullen aankloppen.  In België is dat het OCMW, wat hetzelfde betekent als de gemeenschap.

Terugloop door een provisieverbod

De verzekeraars wijten de terugloop in nieuwe verzekeringen aan de invoering van het provisieverbod in 2013. Sinds die tijd moeten mensen advieskosten betalen als ze een nieuwe verzekering afsluiten. Zelfs voor een gesprek met een adviseur om te bekijken of een uitvaartverzekering zinvol is, moet de klant betalen, ook als een verzekering niet nodig is.

,,Zo’n adviesgesprek kost al snel 100 euro. De maandpremie is vaak tussen de vijf en tien euro. Voor minderverdienenden is die 100 euro te veel, die haken af’’, ziet De Jong. De verzekeraars willen daarom dat de klanten de advieskosten gespreid kunnen betalen of via een kleine opslag op de premie.

Met hun pleidooi lopen de uitvaartverzekeraars vooruit op een bijeenkomst in de Tweede Kamer in het najaar. Dan discussiëren de volksvertegenwoordigers met verzekeraars, toezichthouders en maatschappelijke organisaties over de voor- en nadelen van het provisieverbod.

Bron: eigen redactie en AD.nl

 

 

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws