Nieuws

Eerste cursisten studeren af voor een job in de uitvaartsector van het CVO

Eerste cursisten studeren af voor een job in de uitvaartsector van het CVO

Eerste cursisten van de nieuwe opleiding Uitvaartmedewerker en Uitvaartassistent, opgestart in 2019 i.s.m. crematoria en uitvaartondernemingen, zijn gisteren afgestudeerd.

De uitvaartsector is een nieuwe lichting uitvaartmedewerkers rijker. Gisteren rondden de eerste cursisten van de vorig jaar nieuw gelanceerde opleiding hun studie met succes af. Ze kunnen onmiddellijk aan de slag of kiezen voor de vervolgopleiding Uitvaartassistent.

Het certificaat van de opleiding Uitvaartmedewerker kan je op een semester behalen. De opleiding Uitvaartassistent is over twee semesters gespreid. De cursisten kunnen in september of in februari instappen.

Alle info staat op www.crescendo-cvo.be/opleidingen/zorg-en-welzijn/uitvaartmedewerker-en-assistent/

Jongste afgestudeerde cursist Matteo: “Zo boeiend om tijdens je opleiding al op de werkvloer te mogen kennismaken met de vele facetten van het beroep. Want elke uitvaart is echt wel anders. Ik vind het ook zinvol om mensen bij te staan als ze het moeilijk hebben. Met het team te zorgen voor een mooi afscheid, van aula tot koffietafel, geeft veel voldoening.”

De nieuwe opleiding bestaat uit twee semesters die met een certificaat af te ronden zijn. Na één semester ben je Uitvaartmedewerker en na het tweede semester ben je Uitvaartassistent. Wie nog verder wil, kan zich specialiseren tot Uitvaartmanager.

De cursisten leren alles over het contact met de nabestaanden en hoe je tegemoet kan komen aan hun wensen. Ook aangifte doen van het overlijden, het vervoer van de overledene, de lichaamsverzorging, het kisten en het dragen van de kist of de crematie, het rouwdrukwerk, de uitvaartceremonie, …  komen aan bod.

“Dankzij onze nauwe samenwerking met ervaren experten uit het vakgebied leren onze cursisten niet alleen over het beroep van uitvaartmedewerker, maar beleven ze het ook. Praktijk en werkplekleren zijn een groot deel van de opleiding. Dat is volgens ons de enige manier om cursisten zo goed mogelijk voor te bereiden op een carrière in de sector”, zegt Marleen Mast, directeur van Crescendo CVO.

De professionele opleiding is niet alleen geschikt voor nieuwkomers in de sector; bestaande uitvaartondernemers kunnen hun medewerkers ook laten bijscholen. Wie al in de sector werkt, kan voor bepaalde onderdelen een vrijstelling krijgen. “De uitvaartsector is dynamisch. Jaarlijks veranderen de wensen, de gebruiken en de mogelijkheden. Bijscholen in het volwassenenonderwijs biedt hierop het antwoord”, zegt adjunct-directeur Daniel Coninckx.

Crescendo CVO werkt voor deze opleiding samen met de Uitvaartunie Vlaanderen (unie van de uitvaartondernemingen in Vlaanderen) en Funebra (Koninklijke Federatie van Begrafenisondernemers van België).

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws