CrematoriaNieuws

Eerste elektrische crematieoven voor het Nederlandse Brabant

Voorbeeld van een crematieoven

Eerste elektrische crematieoven voor het Nederlandse Brabant

In Brabant was het tot nu toe nog niet mogelijk om te cremeren in elektrische ovens, maar dat is veranderd met de renovatie van Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk. Het crematorium is volledig van het gas af en nu energieneutraal. Dit heeft een grote impact, gezien het crematorium jaarlijks ongeveer 2000 crematies verzorgt, aldus locatiemanager Yvonne Kielenstijn.

Het gebruik van gasovens bij crematies is slecht voor het milieu. Per crematie wordt ongeveer 50 kubieke meter gas gebruikt, wat overeenkomt met zo’n 250 korte douchebeurten. Maar bij het vernieuwde crematorium in Nieuwkuijk behoort dit tot het verleden.

Iets langer dan voorheen met gas

Yvonne laat de gloednieuwe ovens zien, waarvan de deuren nu automatisch opengaan en zelfs de kist naar binnen schuift. Bij een elektrische crematie duurt het proces iets langer dan bij een gasoven. Tijdens het verbrandingsproces is er weinig verschil: elektrische panelen onderin de oven zorgen ervoor dat de kist in brand vliegt. Deze ovens blijven constant op temperatuur dankzij panelen die altijd boven de 700 graden zijn.

Een elektrische crematie duurt ook iets langer, ongeveer twintig minuten meer dan bij een gasoven. Dit komt doordat een elektrische oven efficiënter met energie omgaat.

Zonnepanelen op het dak

Om al deze stroom op te wekken, maakt het crematorium gebruik van 200 zonnepanelen op het dak. Als deze in de winter niet genoeg stroom leveren, wordt er groene energie ingekocht.

De verbouwing van het crematorium heeft een half jaar geduurd en naast de elektrische ovens zijn ook de ruimtes gemoderniseerd. Hoge muren zijn vervangen door grote ramen, zodat nabestaanden naar buiten kunnen kijken. Yvonne benadrukt dat tegenwoordig de dood minder taboe is en er openlijk over wordt gesproken, wat bijdraagt aan het open karakter van het vernieuwde crematorium.

Wat betreft de reactie van nabestaanden op de overstap naar duurzame crematies, merkt Yvonne op dat zij vooral bezig zijn met het afscheid zelf wanneer iemand overlijdt. Toch is het belangrijk geworden in de samenleving om energiezuinig te handelen, dus het crematorium draagt hier graag aan bij.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria