CrematoriaNieuws

Is formaldehyde gevaarlijk tijdens crematies?

Heeft formaldehyde een impact op de werking of uitstoot van crematoria?

Het antwoord is nee, zowel op het gebied van veiligheid als milieu. Als crematoria goed worden beheerd en uitgerust met goede filtratie-apparatuur, heeft het gebruik van formaldehyde geen praktische gevolgen.

Formaldehyde kan aanwezig zijn in doodskisten met lichamen die een behandeling van thanatopraxie hebben ondergaan.  Zeker in warme landen worden deze technieken wel toegepast.

Het is belangrijk om te weten dat sommige vloeibare stoffen voor balseming en thanatopraxie formaldehyde bevatten. Andere stoffen bevatten fenol of glutaaraldehyde. Wanneer CH2O wordt gebruikt voor routinebalseming reageert het al met menselijke resten en bestaat het niet meer als CH2O.

Het conserverende effect vindt plaats door een chemische reactie met eiwitten en vetweefsels in menselijke resten, waardoor CH2O wordt omgezet in andere onschadelijke chemische verbindingen.

Als er toch vrij CH2O zou achterblijven in gebalsemde menselijke resten, wat zou er dan tijdens de crematie gebeuren?

Het vlampunt van formaldehyde ligt tussen 50°C en 100°C, ver onder de temperatuurbereik van crematie. Bij blootstelling aan crematietemperaturen reageert CH2O met zuurstof uit het verbrandingsproces en valt uiteen in CO2 en H2O. Hierdoor zijn CH2O-emissies vrijwel afwezig tijdens crematie.

Bovendien elimineren de procedures die crematoria hanteren voor ontvangst, opslag en behandeling het risico van blootstelling aan formaldehyde voor medewerkers vrijwel volledig.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria